{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Kosmo Online - Dunia

Posted by Awanama

Kosmo Online - Dunia


4 maut, 64 cedera dalam keganasan di Bangkok

Posted:

4 maut, 64 cedera dalam keganasan di Bangkok

4 maut, 64 cedera dalam keganasan di Bangkok

BEBERAPA anggota polis antirusuhan rebah selepas sebutir bom tangan meletup di hadapan mereka dalam pertempuran dengan penunjuk perasaan di Bangkok semalam.- AP


BANGKOK - Sebanyak empat orang maut manakala 64 lagi cedera dalam pertempuran antara penunjuk perasaan antikerajaan dengan polis di ibu kota Thailand di sini semalam.

Kematian tersebut berlaku ketika polis pencegah rusuhan dikerahkan untuk menyuraikan beberapa kem penunjuk perasaan.

Beberapa das tembakan kedengaran tengah hari semalam di sebuah tapak berhampiran pejabat perdana menteri apabila polis bertindak mengusir penunjuk perasaan dan merobohkan sebuah pentas mereka.

Dalam perkembangan berkaitan, perkhidmatan kecemasan Erawan memberitahu, seorang penduduk awam berusia 52 tahun terbunuh akibat kecederaan di kepala manakala seorang anggota polis meninggal dunia selepas cedera di dada.

Ia menyatakan, dua mangsa lain turut maut tanpa mendedahkan butiran lanjut.

Ketua Jabatan Siasatan Khas, Tharit Pengdit dalam satu sidang akhbar menyatakan, penunjuk perasaan antikerajaan telah membaling beberapa butir bom tangan ke arah anggota-anggota polis.

Kekacauan terbaharu itu berlaku selepas polis cuba menahan dan menyuraikan penunjuk perasaan yang berkampung selama beberapa minggu bagi mendesak Yingluck meletak jawatan.

Sebelum ini, polis enggan menyuraikan mereka kerana bimbang keganasan akan tercetus.

Namun, kelmarin pusat kawalan keselamatan khas mengumumkan polis akan menguasai semula lima lokasi tunjuk perasaan di sini untuk kegunaan awam.

Beribu-ribu anggota polis termasuk skuad antirusuhan dikerahkan ke seluruh bandar raya ini semalam dalam operasi yang dinamakan 'Keamanan untuk Bangkok'.

Semalam, seramai 144 penunjuk perasaan yang berhimpun dekat Kementerian Tenaga, dekat sini ditahan tanpa kekerasan. - Agensi

China mahu polis tegas banteras pelacuran

Posted:

China mahu polis tegas banteras pelacuran

China mahu polis tegas banteras pelacuran


SEORANG anggota polis membuat pemeriksaan di sebuah rumah urut di wilayah Shandong, Timur China kelmarin.- Reuters


BEIJING - Pemerintah China mengarahkan pihak berkuasa di seluruh negara itu agar tegas menangani jenayah pelacuran, judi dan dadah selepas polis menahan hampir 1,000 orang dalam operasi membasmi pelacuran di Dongguan yang turut dikenali sebagai The Sin City pada bulan ini.

Pengumuman mengenainya yang dibuat di laman web Kementerian Keselamatan Awam kelmarin menyatakan, siasatan telah dimulakan di beberapa wilayah manakala polis mematahkan sebanyak 73 sindiket pelacuran serta menutup 2,410 pusat pelacuran dan perjudian sejak lebih seminggu lalu.

China mengharamkan pelacuran susulan revolusi Komunis pada tahun 1949 tetapi gejala sosial itu kembali bertapak selepas reformasi ekonomi tiga dekad lalu yang turut menyaksikan peningkatan jangkitan HIV dan pelbagai penyakit kelamin lain.

Perjudian juga diharamkan di China melainkan dua loteri kelolaan pemerintah.

Walaupun serbuan ke atas rumah pelacuran dilakukan dari semasa ke semasa tetapi gejala tersebut semakin meluas ekoran kelemahan penguatkuasaan.

Dalam satu amaran keras terhadap pegawai-pegawai yang bersekongkol, kementerian sama menegaskan, mereka akan disiasat secara serius dan akan dihukum berlandaskan undang-undang negara jika didapati bersalah.

Amaran itu dikeluarkan selepas ketua polis bandar raya Dongguan di selatan China, Yan Xiaokang yang juga timbalan datuk bandar dipecat Jumaat lalu kerana lalai dalam melaksanakan tugas.

Seramai tujuh pegawai tempatan turut dipecat berhubung kes tersebut.

Pada tahun ini, serbuan di sebuah kampung dalam wilayah Guangdong yang disyaki menjadi pusat pengeluaran satu pertiga daripada bekalan syabu di China membawa kepada penangkapan setiausaha parti politik dan ketua polis tempatan. - Reuters

Air sungai bertukar jadi jingga selepas banjir

Posted:

Air sungai bertukar jadi jingga selepas banjir

Air sungai bertukar jadi jingga selepas banjir

AIR Sungai Holme di Yorkshire Barat bertukar menjadi jingga selepas berlaku kejadian banjir akibat hujan lebat baru-baru ini.- Agensi


YORKSHIRE - Sebatang sungai di Yorkshire Barat di Britain bertukar menjadi warna jingga selepas banjir melanda kawasan berkenaan baru-baru ini, lapor akhbar Daily Mirror semalam.

Agensi Alam Sekitar Britain memberitahu, fenomena yang berlaku di Sungai Holme itu berpunca daripada satu bahan semula jadi yang terdapat di sebuah lombong lama sebelum mengalir ke dalam sungai berkenaan.

Bahan semula jadi yang dikenali sebagai ferum oksida itu bercampur dengan mineral lain di dalam air sungai menyebabkan ia bertukar menjadi jingga.

Bagaimanapun, perubahan warna akibat campuran mineral berkenaan tidak memberi kesan kepada alam sekitar dan hidupan di dalam sungai tersebut.

Hujan lebat di kawasan berbukit menyebabkan air banjir mengalir melalui sebuah lombong dan masuk ke dalam sungai.

Lombong lama tersebut sering menjadi punca kepada masalah banjir di kawasan perkampungan Jackson Bridge di sini.

Kejadian seperti itu bukan yang pertama kali berlaku kerana sungai tersebut pernah bertukar warna menjadi coklat pada Oktober tahun lalu. - Agensi

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar