{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

felda kemahang - Google Blog Search

Posted by Awanama

felda kemahang - Google Blog Search


BACUL | Mazlan Aliman tolak memorandum peneroka <b>Felda</b> <b>...</b>

Posted: 28 Dec 2012 07:35 PM PST


Sekitar 300 orang peneroka Felda Kemahang 3, Kelantan semalam (28/12/2012) kecewa dengan pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman kerana enggan menerima memorandum mereka.
Wakil peneroka Felda Kemahang 3, Abdullah Yusuf berkata peneroka-peneroka Felda Kemahang 3 menuntut Mazlan mengarahkan Tetuan Rohimin & Asmadi agar mengembalikan wang pampasan yang dimenangi ke atas saman Felda.

"Mazlan nyata gagal membela nasib malang kami (peneroka) apabila Tetuan Rohimin & Asmadi gagal untuk mengembalikan wang pampasan yang dimenangi peneroka.

"Mazlan tidak bertanggungjawab di dalam menyelesaikan pembayaran pampasan kepada peneroka dan terus melarikan diri tanpa mahu berhadapan dengan kami," kata beliau kepada pemberita selepas gagal menyerahkan memorandum bantahan terhadap Mazlan di hadapan Wisma Felda di sini, hari ini.

Tetuan Wan Rohimin & Asmadi adalah peguam kepada 354 peneroka yang menyaman Felda dan Felda Palm Industries Sdn. Bhd.

Pada 26 Ogos 2010, Mahkamah Persekutuan Malaysia telah bersetuju dengan Mahkamah Tinggi Kota Bharu untuk memberi kemenangan kes saman ini kepada 354 peneroka-peneroka Felda Kemahang 3.

Tetuan Wan Rohimin & Asmadi yang dibawa oleh Mazlan pada permulaan perbicaraan memaklumkan setiap peneroka akan menerima pembayaran sejumlah RM30,000 seorang.

Selepas kemenangan kes tersebut, peneroka tidak menerima jumlah wang yang dijanjikan tetapi mereka hanya menerima sekitar RM16,000 hingga RM19,000 sahaja.

Malah masih ada peneroka yang tidak menerima pampasan termasuklah balu peneroka.

Sementara itu, Presiden Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM), Anuar Abd. Manap berkata peneroka-peneroka yang dulu menyaman Felda kini telah sedar dan kembali kepada Felda setelah menyedari penipuan-penipuan yang dibuat oleh Mazlan.

Terdahulu, sekitar 500 orang penyokong Pakatan Rakyat (PR) yang diketuai Mazlan berarak dari masjid Universiti Teknologi Malaysia (UTM) ke Wisma Felda Jalan Semarak untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Felda.

Mereka turut membawa patung dengan wajah Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad yang diikat pada kayu sebelum seorang peserta  'merotan' bahagian belakang patung berkenaan.


Duit peneroka <b>Felda Kemahang</b> 3 disonglap ANAK haram <b>...</b>

Posted: 28 Dec 2012 09:53 PM PSTRupa-rupanya ketua ANAK , Mazlan Aliman ini kaki songlap duit peneroka. Tapi dia pandai untuk tutup penyelewengannya , dia ronda ke seluruh felda tuduh kononnya pejuangkan peneroka dan desak Isa Samad letak jawatan  .

Mana pergi duit pampasan peneroka Felda Kemahang 3 ??  Dah joli untuk kempen PRU 13 ke ??

Peneroka-peneroka Felda Kemahang 3 melahirkan kekecewaan mereka terhadap Pengerusi Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman yang didakwa telah gagal untuk mengembalikan wang pampasan yang mereka menangi daripada saman ke atas Felda.

Mereka yang menunggu kehadiran Mazlan di Wisma Felda sejak jam 2 petang itu ternyata hampa apabila niat mereka untuk menyerahkan memorandum bantahan secara aman terhadap pemimpin PAS itu telah ditolak bulat-bulat.

Justeru, Ketua Penerangan Majlis Belia Felda Kelantan, Wan Zawawi Wan Zain, mencabar Mazlan supaya bertemu dengan peneroka-peneroka Felda Kemahang 3 sekiranya beliau benar-benar ikhlas mahu membantu.

"Kenapa dia (Mazlan) tak terima (memorandum peneroka)? Memang dia pembohong..Kalau sudah salah dia, memang dia pembohong. Saya cabar dia datang ke Kemahang 3..kami menunggu kehadiran dia kalau betul dia ikhlas nak bantu peneroka," tegas Wan Zawawi.


Sebelum ini seramai 354 peneroka Felda Kemahang 3 dengan kerjasama Mazlan dan peguamnya, Tetuan Wan Rohimin & Asmadi telah menyaman Felda dan Felda Palm Industries Sdn Bhd.

Pada 26 Ogos 2010, Mahkamah Persekutuan Malaysia telah bersetuju dengan Mahkamah Tinggi Kota Bahru untuk memberi kemenangan kes saman tersebut kepada 354 peneroka Felda Kemahang 3 ini dengan jumlah keseluruhan saman termasuk faedah sebanyak RM11,236,983.00 di mana setiap peneroka terbabit seharusnya menerima RM30,000 seorang.

Namun begitu sehingga kini hanya sekitar RM6.2 juta sahaja yang sudah diagihkan kepada peneroka dengan jumlah yang tidak selaras iaitu RM16,000 dan RM19,000 serta terdapat juga peneroka yang masih tidak mendapat sebarang bayaran.

Sikap Mazlan yang cuba mengelak dari tanggungjawabnya itu turut ditempelak Presiden Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM), Anuar Manap.

Jika selama ini katanya pelbagai tohmahan dilontarkan oleh Mazlan di dalam mempengaruhi peneroka Felda, peristiwa hari ini tegas beliau telah membuka mata mereka untuk menolak perkara yang boleh mencemarkan nama Felda sebagai sebuah organisasi yang telah banyak berjasa.

Peneroka Felda juga jelas beliau, sedar bahawa kerajaan yang sedia ada sudah melakukan yang terbaik di dalam menjaga kepentingan Felda.

Justeru tegas beliau, pihak-pihak luar serta anasir-anasir yang berniat jahat memburukkan Felda boleh melupakan terus hasrat mereka untuk berbuat demikian.

"Kami juga hadir membawa memorandum. Rakan-rakan kami datang dari Felda Kemahang 3 ini datang bawa memorandum dengan tujuan nak serahkan kepada Mazlan Aliman. 

"Mazlan Aliman kata dia tak nak terima..Dia tak nak terima memorandum yang kami beri. Memorandum ini tertulis beberapa perkara yang memaklumkan bahawa Mazlan Aliman ini penipu. Dia telah menipu peneroka.

"Selama ini kita telah mendengar macam-macam perkara dilontarkan oleh pihak-pihak makhluk perosak. Jadi mereka ini sedaya-upaya cuba untuk mempengaruhi orang-orang Felda.

"Orang Felda sudah celik mata..kita tak nak terima lagi fitnah-fitnah, perkara yang tidak baik ini yang cuba mencemar nama baik Felda. Kerajaan yang ada pada hari ini, kepimpinan yang ada pada hari ini sudah jaga elok Felda. Jadi tak perlu ada orang-orang luar nak cuba bawa anasir-anasir buruk tentang Felda," ujar beliau.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar