{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Kosmo Online - Varia

Posted by Awanama

Kosmo Online - Varia


Jubah graduasi sentuhan tempatan

Posted:

Jubah graduasi sentuhan tempatan

Jubah graduasi sentuhan tempatan

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periaswamy@kosmo.com.my

SHAH Lalchand menjadi tulang belakang di sebalik Ede & Ravenscroft Malaysia.


MENYARUNG jubah graduasi lengkap dengan papan mortar seterusnya berjalan dengan bangga menuju ke dewan penyerahan sijil, merupakan antara detik paling manis dalam hidup seseorang penuntut.

Ia secara simbolik menandakan segala usaha dan semangat meniti kejayaan dalam pengajian telah dicapai dengan jayanya. Kejayaan itu bukan hanya dirasai graduan yang menerima segulung ijazah daripada tetamu kehormat, malah ibu bapa atau penjaga yang menonton acara itu.

Bagaimana pula perasaan mereka yang berada di sebalik pembuatan jubah graduasi itu tatkala melihat pemimpin-pemimpin masa depan negara menyarung jubah tersebut?

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Pengarah Ede & Ravenscroft (Malaysia) Sdn. Bhd., Datuk Shah Lalchand Ranai, mengakui beliau turut berbangga apabila melihat anak-anak muda mengenakan jubah jahitan syarikatnya saat tamat pengajian di universiti dan kolej.

Kongsi Shah Lalchand, beliau membekalkan berpuluh ribu jubah kepada para graduan di seluruh negara dari institusi pengajian tinggi awam dan swasta terpilih.

"Saya tidak sangka akan menjadi pembekal utama jubah graduan kerana perniagaan yang dilakukan sejak 30 tahun lalu itu sebenarnya terhasil daripada sebuah kedai jahit biasa di Kompleks Campbell di Dang Wangi, Kuala Lumpur," ujar beliau.

Dapat perhatian antarabangsa

Masih berurusan di bangunan yang sama, tetapi pendekatan dan penjenamaan yang berbeza, Shah Lalchand mengimbas kisah tahun 1996 apabila beliau dijemput oleh syarikat jubah bertaraf antarabangsa, Ede & Ravenscroft untuk menjadi rakan kongsi di Asia.

Ini berikutan sumbangan Shah Lalchand dalam industri pembikinan jubah graduan dan telah berurusan dengan hampir kebanyakan universiti tempatan selain menjaga beberapa pelanggan di Britain.

"Apabila mereka mendapat tahu mengenai operasi dan pengaruh jubah graduan kami, termasuk banyak berurusan dengan universiti-universiti Britain, Ede & Ravenscroft mendekati kami. Syarikat yang berusia 300 tahun itu mahu saya menjadi rakan kongsi dan memutuskan menamakannya waran Queen Elizabeth II, waran Duke of Edinburgh dan waran Prince of Wales," kata beliau.


Syarikat Ede & Ravenscroft menyediakan jubah untuk hampir kebanyakan universiti dan kolej di negara ini.


Shah Lalchand dengan bangga menunjukkan kad nama beliau bersama ketiga-tiga logo waran yang bercetak timbul dan berwarna keemasan serta nama Ede & Ravenscroft.

Beliau mengakui kebijaksanaan memonopoli perniagaan yang suatu masa dahulu hampir tiada persaingan, komitmen mengedar jubah yang berkualiti dan menjaga perhubungan baik dengan pelanggan serta ketabahan berniaga telah membawa beliau kepada kedudukan sekarang.

Berbicara sedikit mengenai latar belakang, iaitu pada awal tahun 1970-an Shah Lalchand berkata, perniagaan menjahit bersama ahli keluarga bermula dengan jenama Oxford Tailors 'N' Outfitters. Mereka banyak memenuhi permintaan menjahit kot peguam atau jubah undang-undang.

Kemudian beliau mengambil keputusan untuk memberi perhatian kepada jubah akademik, memandangkan tiada pasaran tempatan untuk jubah.

"Ini disokong oleh kebanyakan kolej dan universiti yang sedang beroperasi di sekitar Kuala Lumpur. Sebelum itu, saya diberitahu, jubah-jubah lazimnya ditempah dari Australia. Ia akan dibawa sempena musim graduasi dan menelan kos tinggi," jelasnya.

Tokoh ternama

Kini, berdiri megah di sebalik nama Ede & Ravenscroft, lelaki yang sudah menjangkau usia separuh abad itu menyediakan jubah ke beberapa institusi termasuk pakaian perundangan kepada institusi pengajian berasaskan undang-undang.

"Kami juga membekalkan jubah kepada institusi pengajian tinggi di luar negara yang mengadakan program berkembar mereka di sini seperti Universiti Monash, Universiti Adelaide dan beberapa universiti di New Zealand," ujarnya.


JUBAH menjadi pakaian wajib dikenakan oleh mahasiswa pada hari konvokesyen mereka.


Duduk berlatar beberapa gambar foto tokoh-tokoh terkenal negara antaranya, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Seri Najib Tun Razak, mendiang Tan Sri Dr. Lim Goh Tong dan ramai lagi, Shah memberitahu, jubah-jubah yang dipakai oleh figura-figura terkenal tersebut juga daripada syarikatnya itu.

Bernaung di bawah Ede & Ravenscroft, sebuah syarikat yang ditubuhkan pada 1689 untuk memenuhi keperluan kira-kira 90 peratus jubah graduan dari institusi pendidikan di United Kingdom dan di Malaysia, Shah Lalchand memberitahu, syarikatnya mempunyai sekumpulan pereka termasuk beliau sendiri untuk mereka fesyen jubah.

Bercerita lanjut mengenai kerja-kerja rekaan beliau menambah, ia juga termasuk dengan papan mortar, hud (warna mengikut fakulti atau institusi), rope serta jubah diploma, ijazah, ijazah lanjutan dan doktor falsafah.

Selain mengendalikan segala tugas-tugas logistik iaitu penghantaran dan penerimaan jubah, Shah Lalchand juga memberitahu, Ede & Ravenscroft Malaysia turut menawar khidmat fotografi graduan.

Gastronomi Tahun Baru Cina di Holiday Villa

Posted:

Gastronomi Tahun Baru Cina di Holiday Villa

Gastronomi Tahun Baru Cina di Holiday Villa


DAGING itik lembut dan berjus menjadi taruhan fatt choy duck.


BERSEMPENA Tahun Baru Cina yang bakal menjengah tidak lama lagi, Hotel Holiday Villa & Suite Subang, Selangor mempromosikan pelbagai hidangan menyelerakan. Menyediakan tiga restoran sebagai pilihan, pengunjung boleh menikmati malam istimewa bagi meraikan Tahun Baru Cina.

Berkonsepkan hidangan Timur dan Barat, Palm Terrace Coffeehouse menawarkan promosi bufet khas dari 9, 10 dan 11 Februari ini. Promosi Chinese New Year Reunion Buffet Dinner yang bermula pada 9 dan 10 Februari ditawarkan pada harga RM88++ seorang. Ia merangkumi pembuka selera, menu utama, pencuci mulut dan pelbagai variasi yang menyelerakan.

Sementara itu, promosi Buffet Brunch pula ditawarkan pada harga RM65++ seorang pada 10 dan 11 Februari.

Jika mahu sesuatu yang eksklusif, bolehlah mencuba promosi Prosperty Buffet with Yee Sang pada 11 Februari. Harga yang ditawarkan ialah RM88++ seorang. Ia menawarkan set makanan Timur terbaik seperti aneka salad, salmon salai, nasi goreng Cina makanan laut, daging panggang dengan sos lada hitam dan halia serta udang ketak dengan daun bawang.


HIDANGAN nasi pulut pasti membuka selera pada malam Tahun Baru Cina.


Jika ia masih belum memenuhi selera anda, terdapat beberapa gerai yang menawarkan hidangan seperti yee sang, mi kung fu, loh bak (isi daging dalam gulungan tauhu) goreng, rojak nyonya dan popiah itik panggang rangup.

Sementara itu, The Inn Four Seasons Chinese Restaurant juga menawarkan promosi khas bermula 9 hingga 24 Februari ini.

Pada harga RM888++ untuk lapan hingga 10 orang, nikmati hidangan aneka yee sang dan sup. Nikmati menu udang segar yang digoreng bersama mayonis dan oat dan udang goreng bersama timun laut.

Seleksi pencuci mulut seperti kelapa laut madu bersama lemon yang cukup memberi kesan penyejukan dalaman selepas menikmati pelbagai juadah.

Hotel Holiday Villa & Suite Subang juga menawarkan aneka yee sang. Yee Sang Jepun yang menggabungkan hirisan ikan tuna, salmon, sotong kurita tampak bersama jeruk timun, limau Mandarin, stik ketam dan sebagainya mungkin sesuatu yang menarik untuk dicuba sempena perayaan kali ini.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar