{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

felda selancar - Google Blog Search

Posted by Awanama

felda selancar - Google Blog Search


Blog Felda: <b>felda selancar</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Mar 2012 12:00 AM PST

Festival Maulidur Rasul 1433H Peringkat Sekolah 2012

17 Januari 2012/SK. LKTP. Selancar 3

                Maulidurrasul atau dikenali dengan hari kelahiran Nabi Muhammad SAW adalah merupakan satu peristiwa penting bagi seluruh umat Islam di dunia ini. Peristiwa kelahiran Nabi adalah merupakan satu detik yang amat berharga kerana di situlah bermula sirah junjungan agung yang membawa manusia dari kegelapan kepada cahaya, dari kejahilan kepada kenyataan dan dari kehinaan kepada kemasyhuran.

                Setiap tahun umat islam menyambut hari kelahiran Nabi dengan pelbagai aktiviti yang berfaedah untuk pembangunan jiwa dan iman bagi mengenang jasa Rasul yang tidak tertanding ini. Ada yang menyambut dengan bacaan doa, solat hajat, bacaan ayat al-Quran seperti Yasin dan ada juga yang berarak membawa sepanduk seterusnya berselawat ke atas Baginda dengan tujuan memuliakan Rasul dan perjuangannya. Ini semua cuba diketengahkan bagi memberi mesej kepada seluruh umat Islam bahawa kelahiran Nabi adalah satu kemuliaan agama Islam.

                Juteru itu, bagi menyambut seruan kasihkan Nabi membawa ke Syurga, Panitia Pendidikan Islam SK. LKTP. Selancar 3 telah merancang sebaik mungkin dengan kerjasama semua rakan kerja dan warga sekolah bagi mengada Majlis Sambutan Maulidur-rasul pada tahun ini dengan hasrat mengemudi komuniti Islam peringkat sekolah kearah Cintakan Rasul junjungan mulia sepanjang zaman.

  1. Menilai dan menghargai pengorbanan Rasul junjungan dalam menyebarkan agama Islam

  2.  Menanam sifat teladan kepimpinan komuniti pendidik dan warga sekolah SK. LKTP. Selancar 3 melalui penghayatan sirah Nabi Muhammad SAW.

  3. Melahirkan masyarakat berukhuwwah Islamiah dalam komuniti pendidik dan warga sekolah SK. LKTP. Selancar 3  melalui konsep perpaduan ummah dan akhlak mulia.

  4.  Melahirkan generasi yang menjulang martabat Rasulullah sebagai tauladan dan ikutan sepanjang zaman.

  1.  Semua kakitangan beragama Islam dan bukan Islam warga SK. LKTP. Selancar 3.

  2. Semua murid Islam dan bukan Islam dari tahun 1 – tahun 6 warga SK. LKTP. Selancar 3.

  3. Komuniti setempat di sekitar sekolah yang terdiri dari warga Felda Selancar 3 dan komuniti warga kerja Kilang sawit Selancar tiga selaku ibu bapa murid sekolah SK. LKTP. Selancar 3.

 Guru Besar ( baju oren ) Mengetuai Rombongan

Menghayati Perjuangan Rasululllah

KP. Pendidikan Islam yang bersemangat

Pertandingan Mewarna Tahap 1

Pertandingan Azan Tahap 2

Pertandingan Nasyid Tahap 2

SK. LKTP. Selancar 3... Terbaik.

Perarakan Maulidur Rasul 1433H bersamaan 17 Januari 2012M bermula dari masjid jamek al-Ansar Felda Selancar 3 bergerak ke SK. LKTP. Selancar 3. Sambil bersalawat memuji Allah dan Rasul-Nya... Tahniah buat semua warga SK. LKTP. Selancar 3.

صلي الله علي محمد * صلي الله عليه وسلم


Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar