{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

felda keratong - Google Blog Search

Posted by Tanpa Nama

felda keratong - Google Blog Search


sharemyloves: Cerita Raya di <b>Felda Keratong</b> 1, Pahang!

Posted: 05 Sep 2011 09:48 PM PDT

Salam kawan-kawan. Heyyo! Selamat Hari Raye. Oleh kerana bulan Syawal telah menjelma....so, sudilah kiranya pertontonkan gambau-gambau raye kami sekeluarga. Walaupon....tanpa keluarga belah mama tercinta...tapi raye tetap raye jugak! Balik Felda Keratong 1, Pahang....hah...! ko mampoooo? Hehehehehehe....
Antara pengalaman yang best kat Felda Keratong 1 ialah: buat homade satay (ayam 8 hekor hokey!), tukang cucuk satay (sampai kuning jari-jemari ku), tengok erie bakaq satay, bakaq burung puyuh, bakaq ikan, bakaq daging (cicah ngan kuah assam), tengok erie kopek kelapa then parut kelapa sendrik, makan ayam hutan goreng berempah (pakcik erie jerat sendrik), makan ikan baung masak assam, makan nasik dagang bersame ikan tongkol dipagi raya, makan satay perut lembu, makan satay hati ayam, makan sambal tempoyak nenek, makan pucuk ubi tempoyak made by mak, makan nasi carrot made by mok su, makan ketupat goreng, makan kerabu jantung pisang by mok su, makan pelbagai jenis rendang, makan buah berangan goreng, ke Kuantan berjalan raye, membeli kepok-kepok lekor, kepok goreng dan assam jawa masam manis yang sedap, beli ikan masin, jeruk salak, jeruk kedondong dan tengok perkampungan orang Asli di Bukit Serok, Pahang (sepanjang perjalanan ke Kuantan).
Mampoooo? Tak mampooo duduk senyap-senyap dan bace jer entry nih...hehehehe!
Sebenarnya banyak lagi aktiviti orang Felda nih. Cuma aku jek yang jakun. Tak reti bahse. Kat kampung aku di Parit Buntaq sunyi sepi jek time raye. Takde riuk pikuk bising. Tapi kat Felda nih ko..ambeekkk! sebelum raya, pas raye dan nak-nak time 31 Ogos tuh..berdentum-dentum bunyi meriam buluh, mercun papan , mercun bola, mercun hat cina main time raye tuh...sampai aku takleh tido....Terima Kasih orang Felda...kejutkan aku dan erie dari tidur, senang aku ajak erie teman aku gih syi-syi memalam. hehehehe!
Gamaknye lah kan....Felda Keratong 1 nih dok berlawan mercun dengan Felda Keratong 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14, dan 15 kot.....ada 15 Felda Keratong u olz......hahaha!
Kat umah nenek, aku dengan mak dah kira..total ada 40 orang....hah! (ko mampooo?) tak mampooo kan? hehehehe...korang bayangkan ler...sekali makan dah macam kenduri aku tolong basuh pinggan tau. Umah nenek pulak takde mangkuk  polisterin tuh..hah! memang kalo dah makan ulang 6,7 kali sehari? pandai-pandailah korang kira berapa banyak bijik pinggan mangkuk, gelas, cawan nak kena basuh?. Macam nak panggil Linda Onn, Duta iklan Sunlight tuh jek tolong basuh kat umah....idok pon..panggil Mr. Musle ke...yang iklan penghapus kotoran degil tuh...hehehe!
Itulah antara tragedi manis aku sepanjang beraya di Felda Keratong 1, Pahang. Fuh!! sekali sekala bertukar angin apesalahnya kan? Idak ler aku boring menempuh jem balik utara tuh..coz jalan ke Pahang (ikut jalan lama memang langsung tak jem)...Siap berenti tepi jalan beli lomang panaih dan rondang dan Pokan Rombau tuh ha.....(cit! dasar orang tak puase)......Seriously...beza sungguh suasana beraya di Utara & Selatan...siok ooo! Idok ler..pepagi jek bau kuah laksa umah nih, umah nu, umah nun...Nih ado gak bau nasi dagang, ikan tongkol, nasi carrot, rendang cili padi....huhuhuhuhu! Tuh pon nasib baik mak tak balik Kelantan melawat sedara mara dia kat sano...kalo dok..mau kaki ku berterus-terusan bengkak  diknon.....
Itu jelah bebelan di hari raya ke-6 nih...So, buat kengkawan...sekali lagi kami-kami ucapkan Selamat Hari Raye ye....pasni kontrol sikit makan kalo gih open-house, makan bior berpada..(untuk ibu-ibu mengandung jek diharuskan makan banyak-banyak)! huahuahuahua! 







aku & kak jue..tak reti aku lilit-lilit tudung macam k.jue, aku tudung ikan bawal jek senang, memang trademark dari dulu, ko keluarlah brand ariani, beriani, hajaba, haloba, tudung ikin, mawi, tudung sepah, tudung zizan ke tudung rohana jalil sekalipun, tetap aku pakai tudung bawal..hehehe..sian bawal kan..takder tudung! hahahaha







p.s: next entry nak cite pasal open-house mak di Shah Alam Sabtu lepas lak.....=)

Blog Felda: <b>felda keratong</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jul 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda keratong</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jul 2011 12:00 AM PDT

=-=-=-=
Visit AboutUs.org for more information about mediaserius.com
AboutUs: mediaserius.com

Registration Service Provided By:
Exabytes Network Sdn Bhd
Contact:

Domain name:
mediaserius.com

Registrant Contact:

mohamad hafizi Mohd Thaniah ()

Fax:

no 410, Felda Keratong 7
no 410, Felda Keratong 7
Muadzam Shah, Pahang 26700
MY

Administrative Contact:

mohamad hafizi Mohd Thaniah ()
+60.0192720904
Fax:
no 410, Felda Keratong 7
no 410, Felda Keratong 7
Muadzam Shah, Pahang 26700
MY

Technical Contact:

mohamad hafizi Mohd Thaniah ()
+60.0192720904
Fax:
no 410, Felda Keratong 7
no 410, Felda Keratong 7
Muadzam Shah, Pahang 26700
MY

Status: Locked

Name Servers:

dns3.serverfreak.biz
dns4.serverfreak.biz

Creation date:
02 May 2011 07:18:00
Expiration date: 02 May 2012 02:18:00

Get Noticed on the Internet! Increase visibility for this domain name by listing it at www.whoisbusinesslistings.com
=-=-=-=
The data in this whois database is provided to you for information
purposes only, that is, to assist you in obtaining information about or
related to a domain name registration record. We make this information
available "as is," and do not guarantee its accuracy. By submitting a
whois query, you agree that you will use this data only for lawful
purposes and that, under no circumstances will you use this data to: (1)
enable high volume, automated, electronic processes that stress or load
this whois database system providing you this information; or (2) allow,
enable, or otherwise support the transmission of mass unsolicited,
commercial advertising or solicitations via direct mail, electronic
mail, or by telephone. The compilation, repackaging, dissemination or
other use of this data is expressly prohibited without prior written
consent from us.

We reserve the right to modify these terms at any time. By submitting
this query, you agree to abide by these terms.
Version 6.3 4/3/2002

Websites linked from mediaserius.com:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Blog Felda: <b>felda keratong</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jul 2011 12:00 AM PDT

=-=-=-=
Visit AboutUs.org for more information about mediaserius.com
AboutUs: mediaserius.com

Registration Service Provided By:
Exabytes Network Sdn Bhd
Contact:

Domain name:
mediaserius.com

Registrant Contact:

mohamad hafizi Mohd Thaniah ()

Fax:

no 410, Felda Keratong 7
no 410, Felda Keratong 7
Muadzam Shah, Pahang 26700
MY

Administrative Contact:

mohamad hafizi Mohd Thaniah ()
+60.0192720904
Fax:
no 410, Felda Keratong 7
no 410, Felda Keratong 7
Muadzam Shah, Pahang 26700
MY

Technical Contact:

mohamad hafizi Mohd Thaniah ()
+60.0192720904
Fax:
no 410, Felda Keratong 7
no 410, Felda Keratong 7
Muadzam Shah, Pahang 26700
MY

Status: Locked

Name Servers:

dns3.serverfreak.biz
dns4.serverfreak.biz

Creation date:
02 May 2011 07:18:00
Expiration date: 02 May 2012 02:18:00

Get Noticed on the Internet! Increase visibility for this domain name by listing it at www.whoisbusinesslistings.com
=-=-=-=
The data in this whois database is provided to you for information
purposes only, that is, to assist you in obtaining information about or
related to a domain name registration record. We make this information
available "as is," and do not guarantee its accuracy. By submitting a
whois query, you agree that you will use this data only for lawful
purposes and that, under no circumstances will you use this data to: (1)
enable high volume, automated, electronic processes that stress or load
this whois database system providing you this information; or (2) allow,
enable, or otherwise support the transmission of mass unsolicited,
commercial advertising or solicitations via direct mail, electronic
mail, or by telephone. The compilation, repackaging, dissemination or
other use of this data is expressly prohibited without prior written
consent from us.

We reserve the right to modify these terms at any time. By submitting
this query, you agree to abide by these terms.
Version 6.3 4/3/2002

Websites linked from mediaserius.com:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar