{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

felda chini - Google Blog Search

Posted by Tanpa Nama

felda chini - Google Blog Search


Utusan Online - Pahang

Posted: 22 Apr 2011 07:41 PM PDT

Kikis sikap mudah melenting

Kikis sikap mudah melenting

Oleh HARIS FADILAH AHMAD
utusanpahang@utusan.com.my


WAN Rosdy Wan Ismail (dua dari kiri) disaksikan Abdul Latiff Mohd. Noor (kanan) menyampaikan wang sagu hati kepada waris ahli PBTM di Felda Sungai Koyan Tiga, Kuala Lipis, semalam.


KUALA LIPIS 22 April - Golongan bekas tentera di negeri ini perlu mengikis sikap mudah melenting jika lewat menerima bantuan kerajaan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar dan Hal Ehwal Orang Asli negeri, Datuk Wan Rosdy Wan Ismail berkata, stigma sedemikian akan mudah diambil kesempatan oleh pihak pembangkang yang sentiasa mencari jalan meracuni pemikiran bekas tentera.

Beliau berkata, pihak pembangkang sentiasa cuba melaga-lagakan bekas tentera dengan kerajaan negeri menerusi isu remeh-temeh termasuk kelewatan menyalurkan bantuan kebajikan.

''Pihak tertentu mensasarkan bekas tentera untuk memperlekeh usaha kerajaan kononnya mengabaikan kebajikan mereka terutama yang uzur.

''Sebenarnya kerajaan negeri menerusi Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) banyak menyalurkan bantuan kebajikan kepada ahlinya," katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat Agung PBTM cawangan Felda Sungai Koyan Tiga, dekat sini hari ini.

Hadir sama, Yang Dipertua PBTM Pahang, Kapten (B) Abdul Latiff Mohd. Noor dan Pengerusi PBTM cawangan Felda Sungai Koyan Tiga, Abdul Rahim Said.

Pada majlis itu, Wan Rosdy turut menyampaikan wang sagu hati daripada PBTM Sungai Koyan Tiga kepada lima anak ahli persatuan itu yang cemerlang dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru-baru ini.

Tiga pelajar cemerlang PMR masing-masing menerima RM70 manakala dua pelajar cemerlang SPM menerima menerima RM100 setiap seorang.

Menurut Wan Rosdy, kerajaan negeri sedaya upaya membela nasib dan kebajikan bekas tentera yang berjuang menentang pengganas komunis suatu ketika dahulu.

Justeru, katanya, tuduhan kerajaan negeri bankrap tidak berasas sama sekali apabila jutaan ringgit dibelanjakan untuk kebajikan golongan tidak berkemampuan dan pembangunan.

''Segala bantuan kebajikan dan kecemasan kita ikut saluran yang betul dan memberi keutamaan kepada bekas tentera berasaskan panduan dan nasihat daripada kepimpinan PBTM negeri, daerah dan cawangan.

''Tidak wajar memohon simpati daripada pihak tertentu yang langsung tidak boleh membantu sebaliknya hanya gemar mencari ruang memperlekehkan kerajaan negeri," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar