felda lepar hilir - Google Blog Search
Posted by Tanpa Nama
felda lepar hilir - Google Blog Search |
Bicara Hati Ibu...: Cendawan tahun, kulat istimewa Posted: 13 Apr 2011 08:20 AM PDT Cendawan tahun, kulat istimewa... Alhamdulillah hari ini, tugas yang diamanahkan oleh majikan ibu sejak 2 minggu lalu telah ibu selesaikan dengan baik. Terima kasih atas kerpercayaan majikan ibu atas serahan amanh tugas tersebut. Pengalaman yang sangat beharga. InshaAllah. Baiklah berbalik pada entry pada kali ini... Bila pertama kali saya nampak akan kulat ini, ketika itu my father in law menjinjit seguni besar sejenis kulat. Lalu, dengan rasa takjub, saya melihat dan membelek-belek akan kulat ini. Panjang-panjang...Lalu, saya bertanyakan akan nama kulat ini... "Ini namanya Cendawan Tahun," ujar my FIL. Lalu saya bertanya, "Kenapa namanya, cendawan tahun, ayah?" Secara ringkas ayah memberitahu mungkin disebabkan cendawan ini hanya tumbuh setahun sekali. Pada kebiasaannya sekitar Mac dan April. Kulat atau cendawan tahun ini, buat pertama kalinya saya ketahui apabila saya menjadi sebahagian keluarga suami. Dulu, masa mula-mula kahwin, nampak ada orang jual kulat ni di tepi jalan utama Kuantan-Muadzam Shah-Pekan, saya tidak berapa nak kisah. Tetapi bila dah rasa sendiri keenakan cendawan ini, barulah saya tahu, mengapa ramai kawan-kawan sekerja suka dengan cendawan tahun ni. Hmm...kalau nak beli mahal juga rasanya. Maklumlah selalunya my FIL ambil je kat dalam ladang. Tapi,apa-sapa yang ada sakit urat, myukhuwwah tak berapa nak galakan makan cendawan ni, bukan apa takut makin sakit. Yang menariknya, cendawan ni, setahu myukhuwwah belumlah lagi dikomersialkan macam cendawan tiram. Rasanya, kenyal, manis dan aroma yang seda, sesetengah penggemarnya, ops kebanyakan rodhong-rodhong myukhuwwah kata, rasanya seperti daging ayam tapi lembut, bagi sape sape yang giginya sedang sakit dan teringin nak makan ayam, lagi suka. Kata-kata rodhong-rodhong myukhuwwah menyebabkan salah seorang sahabat myukhuwwah yang sedang hamil dan tak pernah jumpa dan tak pernah makan lagi cendawan ni, terus terasa ingin nak makan cendawan ni. My MIL cerita kat saya, bila ade guruh yang kuat , keesokan harinya biasanya banyaklah cendawan tahun ni tumbuh. Bila saya tengok sendiri situasi itu, ia memang benar. bak kata pepatah Melayu, "Bak Cendawan Tumbuh Selepas Hujan". Gambar cendawan tahun dalam ladang ni,koi ambil di blog rodhong koi, klik sini. JUMAT Moi menunjukkan kulat tahun yang dijualnya di tepi Jalan Gambang-Kuantan, Pahang. sumber; Utusan Malaysia, 2010 Biasanya, cendawan tahun ni sedap dibuat sup. Kalau goreng dengan sedikit minyak pun, lagi sedapppp. Nyum nyum. alamak, takde gambar cendawan tahun yang dah siap dimasak. sorry ya kengkawan. Jangan sembarangan makan (artikel daripada Kosmo)Cendawan Liar Yang Boleh dimakan dan cendawan Liar Yang Beracun:KUALA LUMPUR – Orang ramai khususnya yang tinggal di kawasan ladang diminta tidak memakan cendawan yang tumbuh liar di kawasan mereka dengan sewenang-wenangnya terutamanya pada musim hujan ketika ini kerana dibimbangi terkena keracunan.Menurut Pensyarah Biologi, Pusat Pengajian Sains Sekitaran dan Sumber Alam, Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Johari Jalinas, terdapat banyak cendawan beracun yang tumbuh selepas hujan tetapi bentuknya sekan-akan cendawan yang boleh dimakan. Ekoran persamaan itu, katanya, ia sering mengelirukan orang ramai yang gemar memakan cendawan liar dan mereka berisiko terkena keracunan akibat cendawan beracun yang dikutip. Sehubungan itu, orang ramai perlu mengenali cendawan liar yang boleh dimakan sebelum mengutip dan memakannya kerana perbezaan sesetengah cendawan yang boleh dimakan dengan yang beracun cukup kecil. "Walaupun cendawan liar itu dikenal pasti boleh dimakan, seseorang itu perlu makan dalam kuantiti sedikit untuk kali pertama. "Jika terdapat tanda-tanda alergi terhadap cendawan yang dimakan, mangsa harus berjumpa dengan doktor dengan kadar segera," katanya ketika dihubungi Kosmo!. Petikan Berita Utusan Malaysia tentang Cendawan tahun: Walaupun terdapat pelbagai variasi tumbuhan daripada kumpulan cendawan sama ada ditanam atau tumbuh meliar, ia tetap mendapat tempat di hati penggemarnya. Sebut sahaja cendawan tiram atau butang, semuanya mudah didapati di mana-mana pasar, kedai atau pasar raya tetapi berlainan dengan cendawan yang tumbuh secara semula jadi yang dipanggil kulat tahun ini. Sesetengah pendapat mendakwa kulat tahun lazimnya didapati tumbuh beberapa hari kemudian selepas dentuman petir dan hujan lebat di sesuatu kawasan. Keunikkan yang membezakan kulat tahun dengan cendawan lain ialah kerana ia tumbuh setahun hanya sekali dan sukar untuk memperolehnya kecuali di ladang-ladang kelapa sawit atau getah dan kawasan berbusut di belukar kampung. Tinjauan Utusan Malaysia baru-baru ini di ladang kelapa sawit Felda Lepar Hilir 6 melihat sendiri kulat tahun ini tumbuh dengan segar sekali dan benarlah seperti perumpamaan pepatah Melayu; 'seperti cendawan tumbuh selepas hujan.' Malah, sepanjang jalan menuju ke kawasan gugusan itu terdapat beberapa peneroka mengambil kesempatan menjual tumbuhan tersebut yang dikutip di ladang mereka. Menurut peniaga, Jumat Moi, 53, dia mengambil kesempatan untuk berniaga cendawan yang lebih popular dengan nama kulat tahun ini kerana ingin memperkenalkannya kepada orang ramai. "Bagaimanapun, sekarang hanya mampu bertahan dalam masa lima hari," jelasnya. |
You are subscribed to email updates from felda lepar hilir - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |