{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Kosmo Online - Rencana Utama

Posted by Awanama

Kosmo Online - Rencana Utama


Gaya hidup pengaruhi cara pemakanan

Posted:

Gaya hidup pengaruhi cara pemakanan

Gaya hidup pengaruhi cara pemakanan

GOLONGAN kanak-kanak tidak terkecuali terbabit dalam masalah obesiti. - Gambar hiasan


MEMPUNYAI tubuh besar dan berat badan mencapai tahap obesiti menjadi igauan ngeri buat Sissi Zhong, 26. Sejak bertahun lamanya, dia mencuba pelbagai kaedah menguruskan badan dan memasuki pusat senaman dengan bayaran tinggi.

Mengimbas cara pemakanannya sewaktu kecil, setiausaha di sebuah syarikat korporat di Shanghai, China itu memberitahu, berat badannya naik mendadak akibat gemar meminum minuman ringan yang dipanggil Jianlibao.

"Setiap kali bapa saya balik dari urusan kerja di luar wilayah, dia sering membawa balik minuman tersebut. Saya akan meminum empat hingga lima tin dalam masa sehari menyebabkan berat naik 64 kilogram ketika berusia 18 tahun," ujarnya dalam satu temu bual bersama media antarabangsa.

Perkembangan dan kemajuan China mengubah struktur ekonomi negara dengan populasi 1.3 bilion tersebut. Dalam kepesatan pembangunan pencakar langit, wujud variasi premis makanan-makanan ringan antarabangsa seperti McDonald's, KFC, Pizza Hut dan TGI Friday.

Dicatatkan, terdapat 3,700 cawangan KFC di bandar-bandar utama, tin-tin minuman mudah didapati di kedai-kedai serbaguna dan kepingan piza menjadi hidangan ringan pada waktu malam. Ia tidak termasuk jumlah makanan ringan buatan tempatan yang membanjiri pasaran.

Situasi itu menyebabkan 38.5 peratus penduduk mengalami masalah berat badan berlebihan dan obesiti pada tahun 2010. Ia mencanak naik berbanding peratusan pada tahun 2002 iaitu sebanyak 25 peratus. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Organisasi Kesihatan Dunia (WHO), dijangkakan 50 hingga 57 peratus penduduk China akan mengalami obesiti pada tahun 2015.

Tradisi konservatif

Ia juga berkait rapat dengan tradisi konservatif sebilangan penduduk China yang melarang anak-anak mereka tidak menghabiskan lebihan makanan.

"Ibu bapa saya selalu mengingatkan ramai penduduk di luar sana yang tidak mempunyai makanan untuk mengalas perut. Tiada sebab mengapa perlu saya membazir makanan," ujar Zhong. Disebabkan itu, dia tetap mengosongkan pinggan walaupun perut sudah melebihi kapisiti muatan.

Masih segar dalam ingatan kebanyakan warga emas di China yang hidup antara tahun 1958 hingga 1961 apabila hampir 45 juta penduduk negara tembok besar itu mati akibat kelaparan dan penyakit berkait rapat dengan masalah kekurangan nutrisi.

Selama tempoh itu, rakyat hidup dalam kemelaratan dengan sumber makanan yang terhad dan tidak dapat menampung jumlah penduduk yang ramai. Situasi genting itu berkait rapat dengan masalah kemarau, cuaca buruk dan dasar-dasar yang dikeluarkan oleh Parti Komunis China, pemerintah republik tersebut sehingga hari ini.

Obesiti tidak hanya membelenggu republik pimpinan Xi Jinping itu kerana hampir kebanyakan negara-negara membangun berdepan dengan masalah sama.

Institut Perkembangan Luar Negara London (ODI) dalam laporannya, Future Diet mencatatkan peningkatan peratusan penduduk dunia yang mengalami masalah berat badan berlebihan dan obesiti. Majoriti pertambahan itu dicatatkan di negara-negara seperti di Mesir, Mexico dan Afrika Selatan.

Sebanyak 904 juta penduduk negara membangun dikelaskan sebagai berat badan berlebihan dan ke atas dengan Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 25 berbanding negara berpendapatan tinggi iaitu seramai 557 juta. Jumlah tersebut meningkat daripada 250 juta pada tahun 1980. Pertambahan ketara juga dilihat di negara-negara Asia Tenggara dengan perubahan peratusan daripada tujuh peratus kepada 22 peratus.

"Peningkatan jumlah penduduk dengan berat badan berlebihan dan obesiti di beberapa negara membangunkan adalah sangat membimbangkan," ujar salah seorang pengkaji ODI, Steve Wiggins.

Penyakit

Dia menambah, trend baharu itu juga membawa kepada peningkatan jumlah pesakit untuk beberapa penyakit berkaitan seperti kanser, diabetes, strok dan serangan jantung. Ia menyebabkan sistem kesihatan orang awam turut terganggu.

Perkara itu didorong oleh perubahan diet dan penukaran jenis makanan asas oleh kebanyakan penduduk di negara membangun. Jika sebelum ini, bijiran dan gandum menjadi makanan asasi, mereka kini lebih gemar mengambil lebih lemak, gula, minyak dan produk-produk berasaskan daging haiwan.

"Penduduk yang mempunyai pendapatan tinggi boleh memilih untuk jenis makanan yang mereka mahukan. Perubahan gaya hidup, perkembangan industri pemprosesan makanan, pengiklanan dan pengaruh media menjadi faktor tambahan kepada masalah obesiti," kata Wiggins yang turut menjadi penulis bersama laporan tersebut.

Ujarnya lagi, perubahan ekonomi membawa kebanyakan penduduk kelas pertengahan negara membangun untuk tinggal di kawasan bandar dan jarang melakukan senaman fizikal. Hasilnya, jumlah obesiti meningkat jika dibandingkan tiga dekad lalu.

Di Afrika Selatan, peratusan besar penduduk negara itu berdepan dengan masalah obesiti yang tinggi. Kebanyakan pesakit merupakan golongan muda lingkungan umur 20-an yang mengalami penyakit diabetes, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Tinjauan Pemeriksaan dan Nutrisi Kesihatan Kebangsaan Afrika Selatan mendapati, masalah obesiti lebih tinggi dihadapi oleh kaum wanita dengan catatan 60 peratus.

Masalah sama turut berlaku di Indonesia menerusi data yang dikeluarkan oleh Kajian Kesihatan Asas (Riskesdas) 2010. Dicatatkan 21.7 peratus penduduk mempunyai BMI melebihi 27 bagi pesakit berumur 18 tahun ke atas dan peningkatan 14 peratus daripada 11 peratus untuk pesakit di bawah umur lima tahun.

Dalam pada itu, kadar obesiti dalam negara meningkat kepada 15 peratus pada tahun 2011 berbanding 14 peratus untuk tahun 2006. Ia berdasarkan Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan yang dijalankan terhadap golongan dewasa dengan peratusan obesiti, hipertensi dan diabetes semakin ketara setiap tahun.

Pusat kesihatan

Perkembangan tidak sihat itu perlu dipandang serius oleh pihak berwajib. Wiggins mencadangkan lebih banyak pusat kesihatan awam khusus untuk pesakit obesiti, sama seperti pusat pemulihan rokok di beberapa negara.

"Pada masa sama, pihak kerajaan juga perlu lebih tegas dalam menggesa penduduk untuk lebih prihatin terhadap nutrisi makanan yang diambil," jelasnya.

Pensyarah dari Institusi Kebersihan dan Perubatan Tropika London, England itu berpendapat, arus pemodenan di beberapa bahagian dunia telah mengubah tabiat pemakanan dengan meninggalkan cara tradisional yang lebih sihat dan ideal.

"Dalam kita memberi bantuan kepada penduduk dunia yang berada dalam kebuluran dan kedaifan, kita juga perlu memikirkan kesan jika bantuan tersebut mengandungi kalori berlebihan dan penggunaan bahan mentah secara berlebihan," ujarnya.

Laporan Future Diet itu juga menggalakkan penduduk dunia untuk mengikuti cara pemakanan yang diamalkan oleh masyarakat Korea Selatan. Negara itu masih menggunakan bahan asli dan ramuan tradisional dalam makanan seharian mereka.

Beban emosi, kognitif dan fizikal guru

Posted:

Beban emosi, kognitif dan fizikal guru

Beban emosi, kognitif dan fizikal guru


BEBANAN tugas guru dikatakan terus bertambah. - Gambar hiasan


KERJAYA sebagai guru boleh dianggap antara pekerjaan yang paling mencabar. Ia bukan hanya berhadapan dengan pujian, tetapi sebaliknya yang akan berlaku sekiranya guru tersalah mengambil pendekatan menghukum pelajar.

Itulah yang boleh kita gambarkan ke atas tindakan seorang guru yang dikatakan telah mendenda dua orang murid sekolah rendah yang tidak menyiapkan kerja sekolah mereka di Sungkai, Perak baru-baru ini.

Kanak-kanak itu disuruh makan rumput manakala loceng digantung di leher mereka gara-gara kesalahan yang dilakukan. Hukuman itu menimbulkan kemarahan ibu bapa dan ahli masyarakat yang berasakan anak-anak itu masih kecil dan tidak seharusnya diperlakukan begitu.

Lebih teruk, apabila isu ini kemudiannya digembar-gemburkan dengan nada perkauman seperti yang banyak dibincangkan di laman-laman web. Ia mungkin tidak merungkaikan isu sebenar, sebaliknya hanya akan menimbulkan masalah yang lain.

Walaupun kita tidak akan bersetuju dengan hal seumpama itu, namun sesekali ada baiknya kita melihatnya dari perspektif yang berbeza.

Bukanlah bermakna kita merestui tindakan guru tadi, tapi kita juga sewajarnya tidak membuat sebarang tanggapan negatif terhadap tugas-tugas seorang guru.

Hakikatnya, tidak ada satu pun pekerjaan di dunia ini yang terhindar daripada tekanan tetapi tugas guru dikategorikan sebagai antara yang paling teruk tekanannya.

Ia tidak hanya melibatkan tekanan pekerjaan biasa, tetapi merangkumi tiga elemen utama iaitu beban emosi, beban kognitif dan beban fizikal. Tidak semua pekerjaan akan melalui pengalaman seumpama ini.

Beban emosi berlaku apabila seseorang pekerja terpaksa menyembunyikan perasaannya yang sebenar, tetapi sebaliknya perlu menunjukkan perasaan yang diperlukan oleh orang atau persekitaran yang dilaluinya.

Dalam psikologi, ia dikenali sebagai supresi emosi. Ia merupakan antara bentuk tekanan psikologi yang sangat teruk. Misalnya, sekalipun mereka berasa sangat marah, mereka perlu tersenyum.

Perkara ini sangat kerap terjadi dalam kalangan guru khususnya apabila perlu berhadapan dengan kepelbagaian ragam kanak-kanak.

Beban kognitif pula merupakan beban yang melibatkan keperluan untuk berfikir. Sebagai guru, menjadi tugas mereka untuk berfikir dan memastikan pelajar mencapai tahap kepandaian yang diharapkan.

Beban fizikal pula lebih kepada bebanan tugas seperti jadual pengajaran yang ketat, bilangan pelajar yang ramai, atau tugasan yang bersifat fizikal.

Semua ini antara bentuk beban kerja yang tidak dilalui oleh semua jenis pekerjaan, sedangkan sebagai guru mereka perlu melaluinya setiap hari.


TEKANAN emosi turut menjadi punca guru menghukum murid secara keterlaluan.


Belum matang

Tugas sebagai ahli akademik di universiti mungkin mempunyai persamaan dengan guru. Bagaimanapun, mereka tidak perlu melalui pengalaman teruk menyembunyikan emosi mereka.

Ia lain sifatnya dengan tugas guru yang berhadapan dengan kanak-kanak yang masih belum matang.

Sebab itulah, tidak semua orang mampu menanggung tugas sebagai seorang guru. Apatah lagi untuk menjadi seorang guru yang baik yang bukan sahaja mampu berhadapan dengan kerenah pelajar, tetapi pada masa yang sama berupaya mendidik mereka menjadi manusia berguna.

Tidak ketinggalan, mereka juga diperlukan untuk melakukan tugas pentadbiran yang lain.

Kajian-kajian juga mendapati bahawa hubungan antara pelajar-guru merupakan antara elemen yang paling utama dalam proses pengajaran dan pembelajaran berbanding aspek lain seperti sukatan pelajaran, jadual waktu dan sebagainya.

Ini seolah-olah menggambarkan betapa proses menyembunyikan emosi adalah antara elemen utama yang sering mengaitkan guru dengan tekanan.

Walaupun kita mungkin menyalahkan seorang dua guru yang telah memilih 'jalan yang salah' dalam mendenda pelajar, tetapi harus diingat dalam kebanyakan simptom psikologi ia tidak berlaku secara mendadak.

Ia biasanya disebabkan oleh proses yang panjang. Guru terbabit mungkin telah mengalami tekanan yang teruk sejak sekian lama. Sepertimana yang diungkapkan dalam teori Hipotesis Kemarahan-Kekecewaan, seseorang itu mungkin melakukan tindakan yang tidak terjangkau akal apabila terpaksa melalui tekanan emosi yang teruk.

Mungkin sudah tiba masanya pihak terbabit meneliti semula keperluan untuk memberikan latihan menangani tekanan dalam kalangan guru.

Walaupun kita berpandangan bahawa aspek seperti keupayaan akademik atau penguasaan kaedah mengajar sangat penting, namun tanpa keupayaan untuk menguruskan emosi di bilik darjah mungkin akan menyebabkan isu salah laku akan terus menjadi episod yang selalu dilaporkan dalam konteks perguruan kita.

Pelajar ialah manusia biasa yang selalu melakukan kesilapan. Apatah lagi fasa kanak-kanak yang seringkali mencabar emosi kita.

Namun, pada masa yang sama, guru juga manusia biasa yang tidak sempurna. Saling memahami emosi dan psikologi sebagai guru mungkin memberikan kita lebih banyak ruang untuk memaafkan mereka sekiranya ada kekurangan di sana sini.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar