{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

felda gedangsa - Google Blog Search

Posted by Awanama

felda gedangsa - Google Blog Search


Blog Felda: <b>felda gedangsa</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Dec 2013 12:00 AM PST

Misi ke Greenland: Shaiful Hisyam Mahu Harumkan Nama Negara & Felda Gedangsa

20131203_214251

KUALA LUMPUR – Seorang Anggota Unit Tindakan Khas (UTK), Bukit Aman Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang terpilih menjadi salah seorang peserta untuk Misi Penjelajahan KE7B Malaysia Greenland 2014 (KE7BMG2014) berhasrat untuk mengharumkan nama Felda Gedangsa, Kuala Selangor dan Malaysia sendiri dalam ekspidisi mencabar itu.

Shaiful Hisyam, 24, yang merupakan anak jati Felda berkata, beliau mahu menjadi anak Felda pertama yang mampu melakukan misi 'cross' Greenland.

"Harapan saya, semoga saya berjaya mengharungi 'cross' Greenland dan menjadi salah seorang daripada anak Felda yang berjaya menyelesaikan misi ini.

"Dan mengharumkan nama Felda terutama sekali nama Felda Gedangsa, Selangor dan juga nama Malaysia," kata Shaiful yang ditemu bual ketika berlangsungnya Perhimpunan Agung UMNO 2013 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Selepas mengetahui namanya tersenarai dalam 17 orang yang terpilih ke Greenland, Shaiful melahirkan rasa syukur kerana penat-lelah dan keperitan semasa mengikuti ujian saringan pemilihan terbalas.

Malah, beliau tidak dapat menggambarkan perasaan gembiranya setelah bekerja keras dan bersaing dengan peserta-peserta yang lain ketika sesi pemilihan berlangsung.

"Alhamdulillah. Setakat ini saya berjaya mengharungi 5 'pre-selection' untuk ke Greenland dan saya berjaya menjadi peserta dalam 17 orang yang terpilih sewaktu mengikuti pemilihan pada awal bulan 8.

"Perasaan saya ketika ini memang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Gembira dengan apa yang telah saya harungi kerana pemilihan itu bukan mudah dan memang perit, teruk," luah Shaiful.

 NOTA: KEPADA WARGA FELDA YANG MEMPUNYAI PERKONGSIAN, LUAHAN, PENDAPAT DAN CADANGAN UNTUK DIMUATKAN DIDALAM FeldaVoice BOLEH HUBUNGI EDITOR MELALUI EMAIL DI editor.feldavoice@gmail.com

Artikel disiar pada December 8, 2013 - 4:15 am oleh Nor Azlina Shaari

Blog Felda: <b>felda gedangsa</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jan 2014 12:00 AM PST

Bertempat di Stadium Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam Selangor pada 29hb November 2013 jam 4 hingga 7 petang, Kelab Eksplorasi 7 Benua (KE7B) telah melakukan ujian saringan yang dinamakan "Bleep Test" bagi memilih 17 orang peserta yang layak untuk meneruskan latihan bagi Misi Penjelajahan KE7B Malaysia Greenland 2014 (KE7BMG2014).

Daripada hampir 29 juta orang rakyat Malaysia, hanya 117 orang telah hadir pada sesi pemilihan pertama manakala 13 daripadanya adalah anak FELDA.

36 orang peserta bertuah telah berjaya terpilih daripada 117 yang hadir pada pemilihan pertama, pemilihan berikutnya pula 26 orang mampu bertahan dan kini hanya 17 yang terpilih untuk meneruskan perjuangan.

Apa yang paling menarik adalah misi penjelajahan ke Greenland oleh KE7B ini turut menarik perhatian anggota unit beruniform seperti Angkatan Tentera Malaysia, Tentera Laut DiRaja Malaysia dan Polis Diraja Malaysia.

7 anggota PDRM dari pasukan "Elit" iaitu Unit Tindakan Khas (UTK) Bukit Aman menyertai pemilihan pertama dan yang menariknya adalah 2 anggota UTK berkenaan adalah anak FELDA.

13 orang anak FELDA telah menyertai sesi pemilihan pertama namun hanya 2 orang sahaja yang berjaya melayakkan diri pada Jumaat lepas dan kedua-duan anak FELDA ini adalah anggota UTK Bukit Aman.

Anggota UTK Bukit Aman yang kekal hingga hari ini untuk meneruskan cabaran adalah seramai 3 orang termasuk 2 orang anak FELDA yang penulis nyatakan diatas.

2 orang anak FELDA yang penulis nyatakan adalah Muhamad Shaiful Hisyam Bin Abd Aziz, 24, yang berasal dari Felda Gedangsa, Hulu Selangor dan Yanizam Bin Mohamad Supiah, 28, dari FELDA Keratong, Muadzam Shah, Pahang.

Cerita awal mereka semasa pemilihan pertama boleh dibaca di SINI.

Terus ikuti www.feldavoice.com untuk kenali mereka dengan lebih dekat lagi.

IMG-20131130-WA0017

Shaiful Hisyam (belakang pertama dari kiri) dan Yanizam (belakang kedua dari kiri)

IMG-20131130-WA0015

IMG-20131130-WA0016

IMG-20131130-WA0018

NOTA: KEPADA WARGA FELDA YANG MEMPUNYAI PERKONGSIAN, LUAHAN, PENDAPAT DAN CADANGAN UNTUK DIMUATKAN DIDALAM FeldaVoice BOLEH HUBUNGI EDITOR MELALUI EMAIL DI editor.feldavoice@gmail.com

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar