{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Kosmo Online

Posted by Awanama

Kosmo Online


Kementerian Kesihatan lulus peruntukan RM1 juta kepada HTAJ

Posted:

Kementerian Kesihatan lulus peruntukan RM1 juta kepada HTAJ

Kementerian Kesihatan lulus peruntukan RM1 juta kepada HTAJ

30/01/2014 11:01pm

SABAK BERNAM - Kementerian Kesihatan meluluskan peruntukan RM1 juta kepada Hospital Tengku Ampuan Jemaah (HTAJ) sebagai dana bagi menambah baik serta mempertingkat peralatan perubatan di hospital itu.

Menterinya, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, dana itu adalah sebahagian daripada peruntukan yang diberi kerajaan pada pembentangan Bajet 2014, dan berharap dapat dimanfaat sepenuhnya oleh HTAJ dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat setempat.

"Biarpun hospital ini hanya menampung 93 katil namun turut menghadapi masalah kesesakan tempat mengikut keperluan tertentu sama seperti hospital lain di sekitar negeri Selangor.

"Disebabkan itu, kementerian sedang berusaha membantu memperluas klinik pesakit luar dan jabatan kecemasan di sini berikutan ruang sedia ada tidak cukup bagi menampung kehadiran pesakit untuk rawatan hampir 200 orang pada setiap hari," katanya kepada pemberita selepas lawatan kerja ke HTAJ hari ini.

Beliau berkata, kementerian juga memandang serius dan akan menyelesaikan masalah bilik rawatan yang kurang selesa serta tidak mencukupi. - Bernama

Polis berkas suspek samun kedai telefon di Hulu Besut

Posted:

Polis berkas suspek samun kedai telefon di Hulu Besut

Polis berkas suspek samun kedai telefon di Hulu Besut

30/01/2014 10:49pm

KUALA TERENGGANU - Polis memberkas seorang pemuda berusia 24 tahun kerana disyaki menyamun sebuah kedai menjual alat komunikasi dengan bersenjatakan pistol di Jalan Seberang Kastam, Kampung Seberang Kastam, Hulu Besut, Besut, 28 Disember lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner K. Manoharan berkata, suspek itu ditahan 16 Jan lepas di tempat letak kenderaan di Kota Putera, Besut pada 1.45 tengah hari.

"Suspek ditahan bersama sebuah telefon bimbit yang disamun di kedai itu dan kita turut merampas lima telefon bimbit daripada suspek selain kita turut merampas enam lagi telefon bimbit daripada pembeli suspek," katanya di sini hari ini.

Dalam kejadian itu, dua lelaki bertopi keledar menyamun kedai itu dan seorang daripada mereka bersenjata pistol jenis revolver mengarahkan tiga pekerja kedai itu memasukkan kesemua telefon dipamerkan dalam rak kaca ke dalam sebuah beg.

Dalam kejadian 2.55 petang itu, seorang suspek melepaskan satu das tembakan ke arah seorang pekerja makanan yang ingin menghalang mereka namun mangsa hanya mengalami cedera ringan apabila peluru hanya bergesel di bahagian perut.

Manoharan berkata, berdasarkan siasatan, suspek yang ditahan merupakan orang yang melepaskan tembakan dan pistol berkenaan dipercayai berada dalam simpanan rakan suspek berusia 24 tahun.

"Kita sudah mengenal pasti suspek kedua dan akan menahannya dalam masa terdekat. Kita juga percaya sebahagian daripada 100 telefon bimbit dan tablet yang disamun berada dalam simpanan suspek kedua," katanya. - Bernama

Pakai jaket keselematan, elak tragedi ketika guna pengangkutan air

Posted:

Pakai jaket keselematan, elak tragedi ketika guna pengangkutan air

Pakai jaket keselematan, elak tragedi ketika guna pengangkutan air

30/01/2014 10:37pm

KUCHING - Pengunjung yang bersiar-siar di Tebingan Sungai Kuching yang terletak di selatan Sungai Sarawak hari ini gempar apabila melihat empat lelaki terjatuh daripada sebuah perahu tambang.

Bagaimanapun, mereka bernasib baik kerana memakai jaket keselamatan yang disediakan perahu berkenaan dan terapung selepas insiden berkenaan.

Dua bot, masing-masing satu dari Pasukan Gerakan Marin serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, kemudian tiba untuk menyelamatkan kesemua mangsa.

Adegan mencemaskan itu sebenarnya adalah senario yang digambarkan dalam gimik pelancaran Ops Selamat IV Kempen Pemakaian Jaket Keselamatan berhubung kepentingan memakai jaket keselamatan sebagai antara langkah yang perlu diberi perhatian.

Ketua Polis Daerah Kuching, Asisten Komisioner Roslan Bek Ahmad berkata, berdasarkan adegan itu, adalah jelas memakai jaket keselamatan mampu mengurangkan risiko kehilangan nyawa apabila berlaku tragedi. - Bernama

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar