{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

felda maokil - Google Blog Search

Posted by Awanama

felda maokil - Google Blog Search


<b>felda maokil</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 08 Nov 2013 03:01 PM PST

LABIS 12 Mac - Kerajaan akan membina projek Perumahan Warga Felda (PWF) di Felda Maokil, dekat sini, bagi membantu generasi kedua dan ketiga Felda memiliki rumah sendiri.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, tapak PWF itu sudah dikenal pasti dan hanya menunggu kelulusan kerajaan sebelum dilaksanakan.

"Kerajaan akan memberikan subsidi sebanyak RM20,000 untuk setiap rumah itu dan pemohon hanya perlu membayar antara RM45,000 hingga RM65,000 sahaja bagi memiliki rumah tersebut.

"Ini untuk membantu generasi peneroka Felda kedua dan ketiga memiliki rumah kerana Felda tidak dapat memberi tanah kepada mereka seperti generasi pertama," katanya kepada pemberita selepas majlis jalinan mesra bersama peneroka di Sekolah Menengah Felda Maokil 1, dekat sini baru-baru ini.

Katanya, pembinaan PWF di Maokil adalah pertama di bawah Gugusan Felda Segamat dan diharap dapat menyelesaikan masalah kesukaran memiliki rumah di kalangan generasi berkenaan.

Terdahulu dalam ucapannya, beliau mengingatkan kesemua 722 peneroka Felda Maokil supaya tidak terpedaya dengan janji Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman yang mahu mengagihkan 360,000 hektar tanah Felda kepada anak-anak peneroka jika pembangkang berkuasa.

Beliau berkata, tanah itu bukan milik anak-anak peneroka sebaliknya aset agensi tersebut yang diuruskan oleh Felda Plantation dan merupakan sumber utama agensi berkenan.

Jelasnya, tanah itu asalnya adalah untuk 200,000 orang dari seluruh negara yang memohon untuk menjadi peneroka di tanah rancangan Felda ketika dibuka pada awal 1960-an.

"Daripada 200,000 orang ini, hanya 165,000 daripada mereka g menjadi peneroka dan tanah yang tidak diusahakan peneroka inilah yang dimaksudkan oleh pembangkang.

"Tanah ini adalah milik Felda. Kita harus faham tanah ini bukan milik peneroka atau anak-anak peneroka dan sudah semestinya kita tidak boleh mengambil sesuatu yang bukan hak kita," katanya.

<b>felda maokil</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 06 Sep 2013 12:00 AM PDT


Permohonan 645 peneroka <b>Felda Maokil</b> minta ganti rugi ditolak <b>...</b>

Posted: 06 Sep 2013 01:23 AM PDT

KUALA LUMPUR – Mahkamah Persekutuan semalam menolak permohonan kebenaran untuk merayu ke Mahkamah Persekutuan bagi kes saman 645 peneroka Felda Maokil, Johor dari Felda Maokil 1, 2, 3 dan 4 bagi ganti rugi am dan Kadar Perahan Gred.

Writ Saman telah difailkan pada 12 Jun 2009 mengenai dakwaan menuntut sejumlah RM70 juta serta gantirugi am dan berlakunya penipuan, kecuaian dan konspirasi terhadap kadar perahan minyak ('oil extraction rate') (OER) daripada ladang sawit mereka selama 17 tahun sejak tahun 1991.

Selepas mendengar hujah-hujah daripada kedua-dua Peguam, Mahkamah Persekutuan tidak bersetuju dengan Pemohon/Peneroka di mana mereka gagal untuk membuktikan wujudnya persoalan terhadap undang-undang (failed to raise questions of law) dan tiada merit dalam permohonan tersebut.

Makhamah Persekutuan telah mengeluarkan arahan bahawa sejumlah RM5,000 akan dibayar oleh Pemohon/Peneroka kepada Felda dan FPISB sebagai Kos di Mahkamah Persekutuan.

Fail saman ini telah melalui pelbagai peringkat di Mahkamah Tinggi Johor Bahru, Mahkamah Rayuan Malaysia dan akhir sekali di Mahkamah Persekutuan Malaysia.

Datuk S. Kulasegaran dan Rajendra Kulasegaran menghadiri Mahkamah Persekutuan bagi pihak Felda dan Felda Palm Industries Sdn Bhd (FPISB) manakala Majdah Muda, Yusfarizal Yussoff dan Muhd Azmi Talib mewakili 645 peneroka.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar