{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Kosmo Online - Komuniti Kita

Posted by Awanama

Kosmo Online - Komuniti Kita


UiTM, Landskap Malaysia catat rekod tanam pokok

Posted:

UiTM, Landskap Malaysia catat rekod tanam pokok

UiTM, Landskap Malaysia catat rekod tanam pokok

JEANNE (depan enam dari kiri), Abdullah (depan tujuh dari kiri) dan Sahol Hamid (depan lapan dari kiri) bergambar bersama peserta program penanaman pokok meranti bukit terbesar di UiTM, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.


SEJARAH. Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Landskap Malaysia melakar sejarah apabila berjaya menganjurkan program penanaman 2,013 batang pokok meranti bukit secara serentak di semua kampus universiti itu di seluruh negara baru-baru ini.

Lebih membanggakan apabila kejayaan program yang dikenali sebagai Going Green UiTM 2013 itu direkodkan dalam Malaysia Book of Records (MBOR) sebagai acara penanaman pokok terbesar yang pernah diadakan di negara ini setakat ini.

Pengerusi Landskap Malaysia, Tun Jeanne Abdullah berkata, program itu adalah untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang betapa pentingnya memelihara alam sekitar khususnya dalam memastikan spesies pokok-pokok hutan dapat dikekalkan untuk generasi masa depan.

Turut hadir memeriahkan program itu ialah bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Naib Canselor UiTM, Tan Sri Profesor Sahol Hamid Abu Bakar.

Perlis bantu masyarakat India sambut Deepavali

Posted:

Perlis bantu masyarakat India sambut Deepavali

Perlis bantu masyarakat India sambut Deepavali


KHAIRI (lapan dari kiri) bersama sebahagian penerima sumbangan sempena Deepavali di Dewan 2020, Kangar, Perlis baru-baru ini.


SAMBUTAN. Lebih 603 penduduk India di Perlis diraikan oleh kerajaan negeri pada Majlis Sumbangan Sempena Deepavali di Dewan 2020, Kangar baru-baru ini.

Mereka turut diberi sumbangan duit raya terutamanya orang kelainan upaya, ibu tunggal, peserta program rakyat termiskin, warga emas dan anak yatim.

Sumbangan tersebut bertujuan meringankan beban mereka menjelang perayaan Deepavali.

Majlis penyerahan sumbangan tersebut disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa (Exco) Pembangunan Sumber Manusia negeri, Khairi Hassan. Turut hadir Exco Pembangunan Wilayah, Koridor dan Bandar Bharu negeri, Sabry Ahmad dan Exco Wanita dan Pembangunan Masyarakat negeri, Rela Ahmad.

35 staf Jabatan Pertanian sertai kursus gubahan bunga

Posted:

35 staf Jabatan Pertanian sertai kursus gubahan bunga

35 staf Jabatan Pertanian sertai kursus gubahan bunga


PEGAWAI dan kakitangan Jabatan Pertanian bergambar kenangan pada Kursus Gubahan Bunga Segar di Pusat Teknologi Florikultur dan Herba, Kompleks Jabatan Pertanian Serdang, Selangor baru-baru ini.


GUBAH. Seramai 35 orang pegawai dan kakitangan Jabatan Pertanian Malaysia menyertai Kursus Gubahan Bunga Segar anjuran Bahagian Padi, Tanaman Industri dan Florikultur Selangor di Pusat Teknologi Florikultur dan Herba, Kompleks Jabatan Pertanian Serdang, Selangor baru-baru ini.

Kursus yang bertemakan Gerbang Perkahwinan itu diadakan bagi memberi pendedahan kepada para peserta mengenai teknik dan kaedah yang betul dalam menggubah bunga segar.

Setiap peserta dibahagikan mengikut kumpulan dan mereka dikehendaki menghasilkan gubahan dengan menggunakan bunga-bunga segar.

Kesemua peserta memberikan maklum balas yang positif terhadap penganjuran kursus itu, malah mereka berharap ia akan diteruskan pada masa akan datang.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar