{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Kosmo Online

Posted by Awanama

Kosmo Online


Rakyat Malaysia ditahan di FIlipina akan dihantar pulang - Wisma Putra

Posted:

Rakyat Malaysia ditahan di FIlipina akan dihantar pulang - Wisma Putra

Rakyat Malaysia ditahan di FIlipina akan dihantar pulang - Wisma Putra

31/10/2013 10:40pm

KUALA LUMPUR - Seorang rakyat Malaysia yang ditahan oleh pihak berkuasa Filipina di Zamboanga City, selatan Filipina, 4 Oktober lepas, kerana disyaki terbabit dalam aktiviti Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) akan dihantar pulang ke Malaysia.

Kementerian Luar (Wisma Putra) berkata, lelaki berusia 55 tahun itu ditahan atas dakwaan kesalahan memasuki negara itu tanpa dokumen sah dan akan dihantar pulang selepas mendapat kebenaran daripada Biro Penyiasatan Kebangsaan Filipina.

Pihak berkuasa Filipina memaklumkan kepada Kementerian Luar bahawa lelaki itu mengaku sebagai anggota MNLF.

"Walau bagaimanapun, perkara ini masih tertakluk kepada siasatan pihak berkuasa Filipina," demikian menurut kenyataan Wisma Putra hari ini.

Kenyataan itu menyebut lelaki berkenaan kini ditahan di Pusat Tahanan Biro Imigresen, Bucutan, Taguic City di Manila dan sedang menunggu penguatkuasaan perintah penghantaran pulang. - Bernama

Kegiatan pengintipan: Wisma Putra dapatkan penjelasan Duta AS

Posted:

Kegiatan pengintipan: Wisma Putra dapatkan penjelasan Duta AS

Kegiatan pengintipan: Wisma Putra dapatkan penjelasan Duta AS

31/10/2013 10:35pm

KUALA LUMPUR - Wisma Putra telah mendapatkan penjelasan daripada Duta Amerika Syarikat (AS) di Malaysia, Joseph Y. Yun berhubung dakwaan mengenai kegiatan pengintipan di kedutaan negara itu di sini.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman hari ini berkata, Yun menyatakan bahawa semua kegiatan pengawasan yang dijalankan oleh AS di seluruh dunia adalah bagi tujuan keselamatan.

Ini khususnya untuk mengenal pasti kewujudan ancaman seperti keganasan dan senjata pemusnah besar-besaran.

Isu itu timbul berikutan laporan akhabar mengenai dakwaan oleh pemberi maklumat perisikan Edward Joseph Snowden yang mendedahkan bahawa AS mempunyai 90 kemudahan pengawasan elektronik di seluruh dunia termasuk di kedutaan AS di Kuala Lumpur.

"Duta itu menyatakan Kedutaan AS telah menerima arahan daripada Washington D.C. untuk menyemak semula skop kerjanya dalam perkara itu," kata Anifah dalam kenyataan.

Menteri itu berkata, duta Amerika itu turut memberi jaminan bahawa privasi individu tidak akan terjejas.

"Wisma Putra sedang bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa relevan Malaysia berhubung perkara ini dan sekiranya terdapat bukti sahih, kementerian akan mengambil tindakan sewajarnya.

"Wisma Putra memberi jaminan keselamatan dan kedaulatan Malaysia adalah menjadi keutamaan kerajaan Malaysia," kata Anifah. - Bernama

Cuepacs mahu penambahbaikan pada semua, bukan hanya 81 skim

Posted:

Cuepacs mahu penambahbaikan pada semua, bukan hanya 81 skim

Cuepacs mahu penambahbaikan pada semua, bukan hanya 81 skim

31/10/2013 10:31pm

SHAH ALAM - Cuepacs mahu penambahbaikan skim perkhidmatan kakitangan awam tidak terhad kepada 81 skim sebaliknya meliputi kesemua lebih 200 skim.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, penambahbaikan skim perkhidmatan awam perlu dibuat secara menyeluruh bagi mengelak produktiviti dalam kalangan 1.3 juta penjawat awam terjejas jika 81 skim sahaja ditambah baik.

"Kita berharap bukan untuk 81 skim sahaja, kita ada lebih 200 skim.

Kita mahu sebelum 31 Disember ini, kalau boleh semua skim dapat penyelesaian," katanya semasa melawat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Padang Jawa hari ini.

Sebelum ini, beliau berkata kesatuan sekerja yang terlibat dalam penguatkuasaan seperti JPJ, Jabatan Kastam, Jabatan Imigresen, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan serta pihak berkuasa tempatan mengemukakan memorandum penambahbaikan skim perkhidmatan masing-masing kepada kerajaan.

Begitu juga dengan kumpulan pentadbiran sistem maklumat dan kewangan serta kumpulan pengurusan dan profesional, katanya.

Omar berkata, Cuepacs akan mendengar taklimat Jabatan Perkhidmatan Awam di Putrajaya esok berkaitan skim yang akan ditambah baik dan pihaknya dijangka membangkitkan keperluan penambahbaikan kepada semua skim.

Beliau juga berkata, gred gaji permulaan bagi anggota penguatkuasa masih rendah iaitu kira-kira RM800 sebulan berbanding gaji minimum yang ditetapkan kerajaan sebanyak RM900 sebulan. - Bernama

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar