{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Utusan Online - Johor

Posted by Tanpa Nama

Utusan Online - Johor


Pemandu Toyota Altis rempuh anggota polis diburu

Posted: 25 May 2014 12:51 PM PDT

MOHD. Mokhtar Mohd. Shariff ketika mengadakan sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, Johor Bahru, semalam.

JOHOR BAHRU 25 Mei - Polis memburu seorang pemandu kereta jenis Toyota Altis berwarna hitam dipercayai merempuh seorang anggota polis yang sedang menjalankan sekatan jalan raya berhampiran Horizon Hills, Nusajaya di sini semalam.

Ketua Polis Negeri, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff berkata, kejadian berlaku semasa enam anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah Nusajaya sedang mengadakan sekatan jalan raya di situ, pada pukul 7 pagi.

Menurutnya, dalam kejadian itu, suspek enggan memberhentikan kereta dipandu lalu merempuh sekatan tersebut sebelum melarikan diri.

Tindakannya bukan saja melanggar undang-undang, malah membahayakan nyawa penjawat awam yang sedang bertugas," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Datuk Hasnan Hassan, Ketua Polis Daerah (KPD) Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Sulaiman Salleh, KPD Kluang, Mohd. Roze Shaari dan KPD Nusajaya, Superintendan Noor Hashim Mohamad.

Beliau berkata, polis sudah menjumpai kereta Toyota Altis yang terlibat dalam kejadian itu di sebuah kawasan rumah kedai di Bukit Indah, namun pemandunya sudah tiada dan pihaknya kini sedang giat memburunya.

Mohd. Mokhtar meminta pemandu berkenaan menyerah diri kerana perbuatan itu seolah-olah mencabar kewibawaan pasukan polis.

Nasib baik anggota polis terbabit sempat mengelak, jika tidak ia boleh meragut nyawa mereka. Kita akan cari (suspek) sampai dapat. Kita bukan buat sekatan jalan raya suka-suka tapi menjalankan tugas menjaga keselamatan," katanya.

Kutipan bil IWK di Johor capai 85 peratus

Posted: 25 May 2014 12:51 PM PDT

Oleh Muhammad Zikri
utusanjohot@utusan.com.my

PONTIAN 25 Mei - Indah Water Konsortium (IWK) berjaya mencapai kutipan bayaran 85 peratus daripada kira-kira 800,000 pengguna di seluruh negeri kecuali kawasan di bawah Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) dan Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG).

Pengurus Operasi IWK Unit Skudai, Syed Yassin Syed Mohamed berkata, pencapaian tersebut adalah hasil daripada kesedaran dalam kalangan pengguna berbanding hanya 60 peratus yang menjelaskan bil IWK lima tahun lalu.

Faktor lain yang membantu peningkatan tersebut dengan menyediakan pembayaran dalam talian bagi memudahkan orang ramai. Langkah bersesuaian dengan perkembangan teknologi maklumat serta penghantaran bil yang memenuhi kehendak pelanggan telah memberikan kesan yang positif.

Penghantaran bil secara pos setahun sekali juga telah ditambah kepada empat kali setahun bertujuan memberikan peluang kepada pengguna menjelaskan bil mereka," katanya kepada pemberita selepas Perasmian Hari Terbuka Loji Rawatan IWK Taman Megah di sini semalam.

Perasmian yang disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan negeri, Datuk Tee Siew Kiong itu turut dihadiri oleh Pengurus IWK Wilayah Selatan, Mohd. Don Dali.

Menurut Syed Yassin, Johor mempunyai 650 loji rawatan kumbahan selain 180,000 tangki septik yang perlu diselenggara dan dikosongkan bagi sama-sama menjaga kebersihan alam sekitar.

Terdahulu, Siew Kiong dalam ucapan perasmian menyambut baik penganjuran hari terbuka IWK itu sebagai pendekatan memberi kefahaman serta penerangan kepada orang ramai mengenai peranan dan fungsinya.

Sistem pembentungan moden dan efisien amat penting bagi memastikan kumbahan dapat dirawat sebelum disalurkan ke sungai, parit dan laut. Ini membantu memelihara sumber air, melindungi kesihatan awam dan mewujudkan persekitaran bersih dan selamat," katanya.

Fesko52 platform keusahawan, inovasi mahasiswa UTM

Posted: 25 May 2014 12:51 PM PDT

JOHOR BAHRU 25 Mei - Penganjuran Festival Konvokesyen Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Ke-52 (Fesko52) adalah medan terbaik dalam menerapkan elemen keusahawanan dan budaya inovatif di kalangan penuntut universiti khususnya siswazah UTM.

Naib Canselornya, Prof. Dr. Ir. Wahid Omar berkata, mahasiswa masa kini harus mempunyai kemahiran yang bukan sahaja tertakluk pada jurusan diambil mereka sewaktu berada di universiti tetapi mereka perlu mempunyai kemahiran lebih menyeluruh.

Menurutnya, proses menuntut ilmu kini sudah semakin meluas dan mahasiswa universiti harus menggunakan masa yang dimiliki mereka dengan mempelajari pelbagai bidang ilmu dalam satu masa yang sama untuk manfaat di kemudian hari.

Mahasiswa perlu menjadi individu yang cemerlang bukan sahaja di dalam bidang akademik, tetapi mereka juga perlu memiliki budaya kreatif, inovatif dan juga ciri-ciri keusahawanan.

Fesko52 ini dilihat sebagai antara platform terbaik yang dapat mendedahkan dengan nilai-nilai tersebut sebelum mereka menamatkan pengajian dan memasuki alam pekerjaan," katanya sewaktu menghadiri Majlis Perasmian Fesko52 di Dataran UTM, Skudai, di sini semalam.

Perasmian festival yang disempurnakan oleh Pro Canselor UTM, Tan Sri Dr. Salleh Mohd. Nor, bermula 22 Mei sehingga 26 Mei dengan pelbagai aktiviti seperti pertandingan nasyid kontemporari, festival makanan 1Malaysia, sukan ekstrem, pencarian bakat, kempen derma darah dan pemeriksaan kesihatan percuma.

Turut hadir membuat persembahan pada majlis perasmian termasuklah artis popular tanah air, Man Bai dan Jay Jay.

Sementara itu, Pengarah Programnya, Muhd. Aliff Nazzrull Dzulfakar berkata, penganjuran festival yang diadakan sempena dengan Majlis Konvokesyen UTM tersebut menerapkan agenda pembelajaran dalam hiburan.

Fesko52 ini menggunakan kaedah pembelajaran dalam hiburan yang bertujuan untuk menarik minat generasi muda terhadap bidang-bidang ilmu seperti sains dan teknologi," katanya kepada Utusan Malaysia.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar