{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Utusan Online - Sukan

Posted by Tanpa Nama

Utusan Online - Sukan


Pasukan Malaysia dalam Liga Juara-juara

Posted: 29 May 2014 11:57 AM PDT

Oleh MUHAMMAD DAYNE AZMIN
dayne.ghazali@utusan.com.my

PETALING JAYA - Sebuah pasukan dari Liga Malaysia bakal beraksi dalam Liga Juara-juara pada 2015, dengan satu slot playoff diperuntukkan oleh Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

Bagaimanapun, itu hanya akan berlaku jika proses pelesenan di bawah kendalian AFC berjalan lancar.

Penolong Setiausaha Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Lazarus Xavier berkata, semua kelab diminta menghantar lengkap permohonan lesen kepada AFC selewat-lewatnya 31 Oktober ini dengan mematuhi lima kriteria utama iaitu pengurusan sukan, pentadbiran, undang-undang, infrastruktur dan kewangan.

Selain daripada itu, Lazarus menjelaskan tidak pernah wujud istilah pemberian gred terhadap mana-mana liga oleh AFC dan itu bukan menjadi punca mengapa pasukan dari Liga Malaysia tidak pernah bersaing dalam Liga Juara-juara Asia.

"FAM meletakkan sasaran agar ada sebuah pasukan dari Liga Malaysia akan bermain dalam slot playoff Liga Juara-juara pada 2015 dan langkah pertama yang perlu diambil bagi memastikan ada pasukan kita layak bersaing adalah mereka perlu memohon lesen daripada AFC.

"Setakat ini, maklum balas yang ditunjukkan oleh wakil-wakil dari setiap pasukan sepanjang seminar yang diadakan hari ini (semalam) begitu positif namun terlalu banyak kerja mesti dilakukan sebelum hasrat itu mampu direalisasikan.

"Buat masa ini, 24 pasukan layak bersaing dalam Liga Juara-uuara dan kelab dari Malaysia tidak boleh mendapat slot secara terus sebaliknya perlu bersaing dalam playoff.

"Jika pasukan ini terkandas di peringkat playoff, mereka tetap mendapat slot bermain dalam Piala AFC bersama-sama sebuah pasukan lain dari Malaysia yang mendapat kelayakan automatik.

"Sama ada juara Liga Super atau Piala FA yang akan mendapat slot berkenaan, itu terpulang kepada Jawatankuasa Pertandingan Tempatan yang baharu untuk tentukan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas bengkel FAM-AFC mengenai pelesenan sesebuah kelab, yang turut dihadiri Pengerusi Kajian dan Sokongan AFC, Steve Tae H. Kim dan Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin.

Mengulas mengenai tanggapan sesetengah pihak yang melabelkan Liga Malaysia berada dalam Gred D, Lazurus hairan dari mana maklumat tersebut datang kerana AFC tidak pernah mengadakan sistem penggredan untuk mana-mana liga.

"Di AFC tidak pernah ada Gred A, B, C atau D, hanya ranking berdasarkan pertandingan anjuran AFC sahaja menjadi penilaian kami.

"Hanya melalui pelesenan kelab di bawah AFC, itu yang sentiasa menjadi penghalang kepada mana-mana pasukan dari negara ini apabila mahu beraksi dalam Liga Juara-juara Asia.

"Perkara ini boleh menjadi penghalang kepada mana-mana pasukan untuk bermain di peringkat playoff. Sekiranya menjuarai Liga Super atau Piala FA sekali pun tetapi tidak memohon lesen, mereka tidak layak dan slot itu akan diberikan kepada pasukan kedua terbaik serta mempunyai lesen daripada AFC.

"Kami menyasarkan sekurang-kurangnya enam pasukan dari Liga Super mempunyai lesen daripada AFC pada musim hadapan," katanya.

Tambah Lazarus, masalah stadium berkelas A untuk digunakan dalam saingan Liga Juara-juara bukan menjadi satu bebanan kerana Malaysia mempunyai dua stadium yang boleh digunakan pada bila-bila masa iaitu Stadium Nasional di Bukit Jalil dan Stadium Shah Alam.

"Setiap pasukan tidak perlu mempunyai stadium sendiri yang diiktiraf berkelas A memandangkan kita sudah ada di Bukit Jalil dan Shah Alam, itu pun sudah cukup bagi mana-mana pasukan mendapatkan lesen," katanya.

Bumbung Pusat Akuatik koyak

Posted: 29 May 2014 11:57 AM PDT

PENGUNJUNG Pusat Akuatik melihat bumbung yang terkoyak dan jatuh ke dalam kolam renang yang sepatutnya digunakan untuk acara renang dalam Sukma XVII di Kangar semalam.

KANGAR - Selepas beberapa jam insiden melibatkan bumbung koyak dan tercabut di Pusat Akuatik di Kompleks Sukan Negeri di sini, kontraktor utama Lima Corporation Sdn. Bhd. akhirnya tampil memberikan penjelasan berhubung isu berkaitan.

Pengarah operasinya, Hishamuddin Abd. Hamid berkata, pihaknya diberi jaminan keselamatan oleh syarikat pembekal bumbung yang beroperasi di Pulau Pinang sebelum ia dipasang di venue tersebut.

Dia menegaskan, pembekal sudah memberi jaminan bahawa ia selamat digunakan tetapi perkara yang terjadi semalam menyebabkan keseluruhan bumbung itu perlu dibuka.

Katanya, tindakan membuka bumbung dilakukan 30 minit selepas kejadian itu berlaku dengan bantuan daripada sub-kontraktor yang masih melakukan kerja-kerja di dalam kawasan kompleks sukan itu.

"Kami akan melihat kembali perkara ini sebelum membuat tindakan lanjut kerana ia secara tidak langsung menjejaskan nama baik kami.

"Bumbung baharu tidak akan dapat dipasang dalam tempoh terdekat kerana ia akan menjejaskan penganjuran sukan di lokasi ini. Ia hanya akan dipasang selepas tamat temasya sukan ini," katanya.

Difahamkan, kontraktor utama itu adalah 'penyelamat' kepada projek yang gagal disiapkan dan mereka hanya diberikan tugasan berkenaan pada Julai tahun lalu.

Bagaimanapun, disebabkan kelewatan Persatuan Renang Amatur Malaysia (ASUM) memberikan persetujuan dengan pelbagai perkara teknikal, kerja-kerja pembinaan hanya bermula pada Februari lalu iaitu tiga bulan sebelum acara bermula.

Sementara itu, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Datuk Seri Zolkples Embong berkata, pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan kontraktor yang terlibat serta Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi membincangkan perkara itu.

Selain itu katanya, satu laporan penuh berkaitan isu itu akan dihantar kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk tindakan susulan.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar