{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

felda besout - Google Blog Search

Posted by Awanama

felda besout - Google Blog Search


Blog Felda: <b>felda besout</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Mar 2013 12:00 AM PDT

Dua hari selepas Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak mengumumkan durian runtuh di Felda Jengka 8 pada 8 Mei lalu, majlis penyerahan cek dimulakan bagi Felda Wilayah Trolak yang disempurnakan oleh Menteri Besar Perak, Dato' Seri Dr. Zambry Abd Kadir di padang awam Felda Besout 2.

Seramai lebih 2,000 peneroka dari 21 tanah rancangan Felda dalam Wilayah Trolak hadir ke majlis tersebut, 17 dari Negeri Perak dan 4 dari Negeri Selangor.


Sehari kemudiannya (11 Mei), saya menyampaikan cek durian runtuh kepada setiap peneroka di Felda Besout 2 seramai 399 orang dan Felda Besout 1 (520 orang). Boleh dikatakan kehadiran penerima seratus peratus.

Ramai juga muka yang saya tak pernah jumpa dalam program-program yang saya hadiri sebelum ini. Hati rasa puas kerana dapat berucap dan menyampaikan mesej Perdana Menteri dan Felda berkaitan penyenaraian FGVH kepada mereka.

Pagi tadi (12 Mei) saya menyampaikan pula durian runtuh kepada 271 penerima di Felda Besout 3. Kerana jumlahnya tidak seramai di Besout 1 dan 2, saya mengambil masa yang agak panjang dalam ucapan. Tambahan lagi, ada di kalangannya yang mungkin pertama kali mendengar saya berucap, atau mungkin pertama kali juga secara live mendengar ucapan pemimpin UMNO.

Syukur, mereka kusyuk mendengar. Semoga hati yang pekat diracun pemimpin pakatan DAP-PAS-PKR sebelum ini semakin sembuh.

Apapun, apa yang saya ucapkan adalah ikhlas lahir dari hati seorang anak peneroka Felda. Walaupun agak pahit, tapi buah pahit yang tak pernah ditelan mungkin menjadi penawar. Saya mahu melihat ayah-ayah dan ibu-ibu saya mengecapi rezeki yang dihidangkan oleh Felda melalui penyenaraian FGVH.

Esok (Ahad) saya akan menyampaikan cek broom di Felda Besout 4 (8.30 pagi), Felda Besout 5 (11.00 pagi) dan kampung saya sendiri Felda Sungai Behrang (2.30 petang).

Saya akan bersama menyampaikan broom di Felda Sungai Klah pada 15 Mei jam 2.30 petang. Kemudian pada 16 Mei di Felda Trolak Timur (8.30 pagi) dan Felda Trolak Selatan (2.30 petang) sebelum yang terakhir, Felda Trolak Utara pada 17 Mei jam 8.30 pagi.

Terima kasih PM. Terima kasih Felda.

Sama-sama kita sedekahkan surah Al-Fatihah kepada pengasas Felda, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussin.

<b>felda besout</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 27 Dec 2012 12:00 AM PST

Dah lme x asah minda...dh ujung2 tahun ni mmg chek bz memanjang tapi arini aku gagahkan jugak nk tulis sumthing coz dah me x menghapdate...bosan pulak aku tgk post yg samer jerr...nk update psl jenjalan kt Sungkai aritu..

Bukan 1st time aku sampai kt Sungkai...ni dah kali ke-3 bagi tahun 2012 & aku myb akan pegi ke sana bekali-kali sepanjang perkhidmatan aku ngan DOSM coz kt situ jugak terletaknya Institut Latihan Statistik..jadi, nk x nak sbg warga statistik mmg tpaksa kursus kt situ...


Aritu tanggal 22 Dec 2012 aku & hakkorian family ke Sungkai coz nk meraikan majlis persandingan 1 of our paddlers Mil Sam dan pasangannya Izan. Perjalanan kami adalah dengan menaiki 3 buah kereta yang terdiri daripada 10 dewasa & 2 kanak-kanak (Bro Azli Ariffin, Ayu Akmar, Amoi Nara, Qila, Yus, Wawa, Cika, Billy, Syima, Ewan & Aza). Bertolak lebey kurang jam 9 am & sampai di rumah pengantin lebey kurang jam 2 petang.. Kalo kebiasaan perjalanan ke Sungkai memakan masa kurang dari 2 hrs. Tapi kali ni perjalanan agak panjang...salah 1 sebabnya coz kami brenti bfast di RnR Rawang & kebetulan jugak jalan jem coz perjalanan hujung minggu, ramai yg balik kg & mgkin ramai jugak yg travel ke tmpt kenduri spt kami.

Sampai dirumah pengantin, kami x mgambil masa yang lama kt situ, myb disbbkan cuaca yang panas terik & ada kanak-kanak disamping kami...After makan & ucapkan tahniah kt Mila & pasangan kami bergegas utk ke destinasi seterusnya...Hihi..

Next destination adalah Sungai Klah Hot Spring @ Sungkai... Alang2 dah sampai kt Sungkai, org cakap x lengkap kalo x singgah ke sana...aku pun x penah masuk...dah bawak bdk2 kna la beli jiwa dorang jugak hihi...masa sampai kt sana ramai bebenor manusia kt situ...masih lg dlm musim cuti skolah...so dengan bayaran tiket RM 12 per head kami masuk dgn jayanya. Keadaan kt dalam tu bg aku biasa jer, myb disbbkan ada kolam air panas yg lebih kurang sebesar perigi blkang umah nenek aku, so tmpat tu jadik femes. Aku lihat ramai jugak yg amik pluang rendam kaki, mandi la, rebus telor & mcm2 lagi..Wawa, Yus & Bro sibuk melayan Cika & Qila...aku just lepak kt tepi2 tu, borak2 ngan dorang.

Dipendekkan citer, after solat asar kami keluar dari situ & singgah makan jap kt kedai nasi kukus ayam brempah...Amoi cakap nasi nyer best tp aku rasa cam x sedap pun...sangat biasa..or maybe sbnrnya nasi tu sedao tapi lidah aku dah bhenti berfungsi hahaa...apa2 laaa..Lps mkn, kol 7pm kami bertolak pulang & dalam kol 9pm kami slamat sampai ke Putrajaya walaupun dlm perjalanan tadi hujan turun dengan lebatnya...Thanks to my babe Che Yus coz drive keta dgn berhemah...Kiki (",)

 

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar