{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

felda kahang - Google Blog Search

Posted by Tanpa Nama

felda kahang - Google Blog Search


<b>felda kahang</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 12 May 2014 07:17 PM PDT

Lihatlah runtuhan batu-bata konkrit dibawah air hujan.

Dibawah runtuhan batu bata yang ditimbusi tanah inilah mayat Kak Yah dijumpai.

Saya bersama Sdr Salim Abdul Aziz, iaitu tuan rumah tempat saya dan isteri, Taminyin Paiman dan Siti Khalijah Hj Mohamad menginap selepas Majlis Dialog di Balai Raya Felda Kemahang Barat.

Dari kiri: Siti Khalijah, Rebin Birham, Haji Suhaimi, Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak dan Sdr Zabidie Abas.

Wak Rabidin Kasmawi sedang memberikan pandangan dan pengalamanya sebagai seorang peneroka Felda

Hadirin yang memenuhi Balai Raya Felda Kemahang Barat

Siti Khalijah, Rebin Birham, Suhaimi Said, Sdr Mohd Shah

Saya dan isteri bertolak dari Temerloh untuk pergi ke Felda Kemahang Barat jam 1.00 tengah hari, Wak Rabidin Kasmawi, Ketua PKR Cabang Rompin bersama-sama Sdr Rahim (bekas calon Parti S.46 DUN Muadzam Shah) menunggu kami di R&R Muadzam.

Sesampai di R&R Muadzam saya mengambil nasi kurang dari 1/4 pinggan, untuk beberapa suap sahaja, kerana saya masih belum berselera untuk makan. Saya ambil seekor udang dan seekor sotong.

Selepas makan perut saya mula memulas. Saya "melepas" dulu di tandas di R&R Muadzam. Wah lega rasanya.

Kemudian kami bertolak menuju Tanjung Gemuk, disana Sdr Nordin, Timbalan Ketua PKR Cabang Rompin sedang menunggu untuk ikut serta ke Kahang Barat. Tetapi perut saya mula buat hal sekali lagi.

Saya melepas sekali lagi di tandas Masjid Tanjung Gemuk, dan kemudian solat Zohor-Asar jamak. Selepas Solat perut saya meragam lagi, maka terpaksa pergi ke tandas sekali lagi.

Di pekan Endau, saya pergi ke Kedai Obatan Cina dan membeli 4 paket Teck-On, towkay kedai itu kata, kalau perut tidak selesa dalam keadaan berat, boleh ambil 2 paket sekali gus. Maka saya makanlah dua paket sekali gus.

Setelah itu, kami bertolak menuju Nitar 2 kerana disana Rahman Kaimi dan 2 orang lagi rakan mahu konvoi bersama kami ke Kahang Barat.

10 minit meninggalkan Endau, Sdr Zabidie menalipon saya melalui handset Kak Hendon, dia kata: "Haji, awak dah tertinggal hand phone kat kedai obat." Mana Zabidie tau ya? Saya tengok memang handphone saya tidak ada dan saya berpatah balik ke Pekan Endau dan bila sampai ke Kedai Obat tu, towkay kedai itu tersengih memandang saya, "Hah..awak tertinggal handphone, ya?" dan dia serahkan handphone itu kepada saya.

Sementara itu Wak Rabidin dan Cik Nordin meneruskan perjalanan ke Mersing. Rupa-rupanya dia menunggu kami di tepi jalan lebih kurang 5 batu lagi dari Mersing.

Saya talipon kepada Zabidie bertanya dia dimana dia tahu handphone saya tertinggal. Dia kata, dia talipon saya tapi yang jawab ialah seorang Cina dan Cina itu katakan bahawa tuan handphone itu tertinggal di kedainya.

Setelah bertemu semula dengan Wak Rabidin, kami meneruskan perjalanan kami ke Nitar 2, dan di sebuah warong di Nitar 2, Rahman sudah sedia menunggu.

Oleh kerana warong itu terlalu ramai, Rahman bawa kami ke warong yang di hadapan. Disana Sdr Roslan dan seorang lagi dari Nitar 2 menyertai kami.

Setelah ahli rombongan kami mengambil sedikit makanan, kami bersedia untuk berangkat ke Kahang Barat. Saya tak berani nak makan apa-apa takut purging lagi.

Rupa-rupanya, walaupun tak makan apa-apa, saya purging lagi, terus saya pergi ke Setesyen Minyak yang berdekatan dan melepas sekali lagi. Tidak ada apa-apa yang keluar kecuali air sahaja. Saya betul-betul tak selesa dengan perut yang meragam begitu.

Sementara itu Sdr Rebin Birham bertolak dari Kuala Lumpur melalui Highway menuju Kluang, dan dari Kluang ke Kahang Barat.

Didalam perjalanan ke Kahang Barat hujan turun tidak berhenti dengan lebatnya, saya betul-betul takut berada di jalanraya. Tak nampak dihadapan, dan di dalam perjalanan itu ada tempat-tempat sudah dinaiki air, banjir kilat.

Kami sampai ke Kahang Barat jam lelbihkurang 8.30 malam. Saya terus pergi ke Masjid, disana saya purging lagi. Kemudian kami pergi ke Balai Raya Kahang Barat yang terletak dihadapan klinik. Didalam hati saya berkata, "Bagus betul pengurus Kahang Barat ni membenarkan PKR mengadakan perjumpaan di Balai Raya." Rupa-rupanya dia tidak tahu akan tujuan perjumpaan itu, kalaulah dia tahu sudah pasti dia tidak benarkan.

Sampai di Balai Raya itu, saya sekali lagi purging, dan melepas didalam tandas di Balai Raya itu. Sepanjang dialog itu saya berasa amat tidak selesa dengan keadaan saya itu. Saya tidak seperti biasa, saya duduk diam-diam sahaja dan hanya bercakap apabila giliran saya untuk bercakap. Alhamdulillah, semasa saya berucap itu, perut saya macam "reti bahasa" dia tidak pruging.

Majlis ucapan dan dialog itu tamat lebih kurang 11.30 malam. Semasa itu Kak Hendon sudah mendapat berita dari Felda Jengka 22 bahawa seorang AJK PKR Wanita Cabang Kuala Krau, Pn Kamariah yang dikenali dengan Kak Yah baru meninggal dunia jam 10.00 malam.

Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Kahang Barat memberitahu bahawa lebih dari 300 orang peneroka di rancangan itu sudah bersetuju untuk menyaman Felda diatas isu perahan KPG yang telah dimanipulasikan oleh Felda.

Saya beritahu kepada Kak Hendon bahawa "Kita kena balik jugak, supaya sempat solat jenazah dan pengkebumian jenazah". Tetapi saya sendiri tidak berupaya untuk memandu kereta. Saya sangat lemah. Kak Hendon juga tidak berupaya kerana dia pun demam juga.

Sdr Salim Abdul Aziz menawarkan supaya kami tidur di rumahnya di Kahang Barat dan balik ke Temerloh pagi-pagi esuk.

Pagi ini, saya dan Kak Hendon meninggalkan Kahang Barat jam lebihkurang 8.00 pagi; jam 10.30 pagi kami sudah berada di Pekan Rompin, kami singgah untuk "perkena kopi tarik dan roti canai telur."

Kemudian kami meneruskan perjalan ke Felda Jengka 22 melalui Jalan ke Chini, dan melalui Jalan Kg Belimbing menuju Sri Jaya. Dari Sri Jaya kami ambil Highway Pantai Timur ke TOL Chenor, dan keluar dari Tol Chenor menuju ke Felda Jengka 22. Sebelum sampai ke TOL Chenor, kami menerima satu lagi perkhabaran sedih, seroang lagi di Jengka 22 meninggal dunia iaitu nenek kepada Sdr Fuad, seorang Pemuda yang aktif didalam AMK Kuala Krau.

Kami sampai di Felda Jengka 22 jam lebih kurang 2.00 petang. Kak Yah sudah di kebumikan, dan di rumahnya itu, Sdr Ibrahim, suami Kak Yah menunjukkan tempat kejadian dimana Kak Yah meninggal dunia.

Kata Ibrahim: "Pada masa itu hujan sangat lebat, saya berada diluar dan Yah tinggal seorang sahaja di rumah. Apabila saya balik ke rumah jam 10.00 malam, saya tidak berjumpa Kak Yah didalam rumah dan saya laung tetapi tidak ada jawapan. Saya menjangka Yah berada di rumah jiran kerana malam tadi hujan sangat lebat, tetapi dia tidak ada di rumah jiran. Saya cari dia di belakang rumah.

Saya lihat benteng batu-bata di belakang rumah runtuh dibawa air deras. Hati saya sudah tidak sedap, saya mula mengaut tanah-tanah yang menimbusi kawasan belakang rumah saya, tiba-tiba saya ternampak dua kaki, saya terus mengaut tanah-tanah itu, rupa-rupanya Yah telah tertimbus oleh tanah dibawah dua kepingan batu simen yang berat. Yah sudah tidak ada..dengan pertolongan jiran-jiran dapat saya mengeluarkan Yah."

Begitulah diceritakan oleh Ibrahim dengan linangan air mata.

Pemergian Yah ini memang tidak disangka-sangka. Baru hari Ahad lepas beliau menghadiri Mesyuarat bersama Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau dan sayap wanitanya.

Kak Hendon cukup teperanjat dengan pemergian Kak Yah, mereka sangat akrab. Semasa berada di DUN Jepak. Sarawak, Kak Yah berkempen bersama Kak Hendon di DUN itu di kawasan-kawasan Rumah Panjang. Semasa Kursus di Hulu Selangor anjuran Task Force Felda Selangor, Kak Yah juga turut hadir dan begitu juga semasa kursus Pilihanraya yang diadakan di Kelantan.

Kita merancang tetapi perancangan Allahlah yang mengatasi segala-galanya. Inna Lillah wainna Ilaihi Roji'un.

Selepas di rumah Yah, kami pergi pula ke rumah nenek Sdr Fuad, jenazahnya akan disempurnakan selepas solat Asar.

Setelah itu saya dan Kak Hendon kembali ke Kg Batu 4, Jalan Maran untuk menunggu panggilan talipon dari pejabat saya mengenai kematian ayah kepada Siti, iaitu peguam yang berkhidmat di pejabat saya di Temerloh. Dia meninggal di Bentong kerana kemalangan jalanraya. Tidak tahu samada jenazahnya akan disempurnakan di Temerloh atau Bentong kerana ayah kepada Siti menetap di Bentong.

Sehingga coretan ini ditulis, saya belum mendapat khabar berita dimanakah pengkebumian akan dilangsungkan.

Sementara itu saya balik ke rumah, berehat seketika kerana amat keletihan dengan perut yang tidak selesa dan saya sudah tidak makan nasi untuk beberapa hari kecuali di R&R Muadam itu saya mengambil sedikit nasi kerana amat terliur melihatkan udang dan sotong, dan kemungkinannya perut saya masih tidak boleh menerima makanan yang "kaya dan heavy" begitu.

Full content generated by Get Full RSS.

<b>felda kahang</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 27 Aug 2013 12:00 AM PDT

Izwan, Anak FELDA Kahang Timur Wakil Tunggal TLDM Sertai Ekspedisi KE7BMG 2014

20130824_115724

MUNGKIN penyertaan anggota dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dari sayap Tentera Darat telah biasa kita dengar menyertai ekspedisi berskala besar bukan anjuran ATM bagi mewakili negara.

Kali ini, Misi Ekspedisi Kelab Eksplorasi 7 Benua Malaysia Greenland 2014 telah mendapat perhatian dari satu lagi sayap ATM iaitu Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM).

Mohamad Izwan Bin Sumeri, 25, berasal dari FELDA Kahang Timur, Kluang, Johor dan kini menetap di Pengkalan TLDM Tanjung Gelang, Kuantan, merupakan satu-satunya wakil tunggal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) didalam sesi pemilihan Ekspedisi KE7B Malaysia Greenland (KE7BMG) 2014.

Beliau yang lahir pada 21 January 1988, merupakan anak ke empat dari 5 adik-beradik dan telah pun mendirikan rumahtangga.

Pemegang Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maritim dalam Pengajian Maritim dari Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (ATMA) ini telah mula berkhidmat dengan TLDM pada tahun 2010 sebaik tamat pengajiannya.

izwan felda kahang

Mula berkhidmat sebagai Kadet UPNM (dahulu dikenali sebagai ATMA), kemudian Pegawai Kadet Kanan (Midshipmen) dan telah ditauliahkan oleh Duli Yang Maha Mulia Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah sebagai Leftenan TLDM.

Kini Izwan memegang jawatan sebagai Pegawai Tadbir KD PERDANA.

Minatnya yang mendalam terhadap sukan lasak bermula sejak zaman kampus lagi.

Corak budaya pembelajaran di UPNM berbeza dengan Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta.

Cuti semester yang diperuntukan dihabiskan dengan aktiviti ketenteraan seperti menembak senjata kecil M16, M4, GPMG , Glock 17 dan Pistol Vektor.

Selain itu aktiviti lain yang diceburi adalah seperti Kem Ikhtiar Hidup bersama anggota PASKAL yang terlatih, mendaki gunung, Jalan Lasak lebih dari 150km, berenang merentasi tasik,  Kompass Matching, Terjun kolam dari tingkat 5 dan juga asas penyelam bebas.

Antara kejayaan yang berjaya beliau perolehi antaranya mendapat tempat ketiga dalam jalan lasak 150km UPNM, Johan pertandingan menembak senjata kecil (pistol Glock 17, berjaya menawan puncak Gunung Tahan dan Gunung Kinabalu pada tahun 2007, meraih pingat gangsa dalam Silat 3 Perkhidmatan dan juga dalam Kejohanan Silat Antarabangsa (MMU), Johan Tinju LKTA (kategori middle) dan lulus dalam Survival Camp.

Menurut Izwan, dia sentiasa mengikuti perkembangan laman sosial KE7B selepas kejayaan KE7B menawan puncak Gunung Everest dalam Misi Ekspedisi KE7B Everest FELDA 2013.

"Sebagai anak jati FELDA, saya amat berbangga dengan kejayaan yang datangnya dari kalangan anak-anak "Settlers" (peneroka FELDA) ini dan amat mengagumi ketabahan dan kecekalan mereka dalam menjayakan misi mereka. Saya pun dapat tahu mengenai Ekspedisi KE7B Malaysia Greenland 2014 ini dari laman sosial KE7B," katanya kepada FeldaVoice.

Beliau menyertai sesi pemilihan ini untuk mengukur tahap kemampuan sendiri dan juga untuk mengetahui kelemahan diri.

"Saya rasa amat bertuah kerana dapat turut serta dalam sesi pemilihan kali ini. Dengan menyertai sesi pemilihan ini, saya dapat tahu sejauhmana kemampuan diri saya dan juga mengukur kelemahan diri supaya saya dapat memperbaikinya," katanya.

Ketika ditanya tentang reaksi pihak TLDM tentang Ekspedisi KE7BGM 2014, Izwan memberitahu dia mendapat galakan penuh dari Pegawai Atasannya.

"Pihak TLDM memberikan galakan penuh bila saya nyatakan hasrat untuk menyertai Ekspedisi KE7BGM 2014. Sebagai seorang Pegawai saya perlu menunjukkan contoh yang baik kepada anak buah saya. Mungkin selepas ini, akan ramai lagi penyertaan anggota TLDM dalam Ekspedisi berskala besar seperti ini," ujar Izwan.

Ketika ditanya reaksi beliau sekiranya tidak terpilih ke Ekspedisi KE7BGM 2014, beliau sempat tersenyum sebelum menjawap.

"Saya telah lakukan yang terbaik dalam semua ujian yang dijalan semasa sesi pemilihan. Sekiranya tidak terpilih, mungkin belum rezeki saya dan saya akan cuba lagi dan tidak akan berputus asa," akhiri beliau.

NOTA: KEPADA WARGA FELDA YANG MEMPUNYAI PERKONGSIAN, LUAHAN, PENDAPAT DAN CADANGAN UNTUK DIMUATKAN DIDALAM FeldaVoice BOLEH HUBUNGI EDITOR MELALUI EMAIL DI editor.feldavoice@gmail.com

Artikel disiar pada August 27, 2013 - 12:15 pm oleh Shazuein Azmaini

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar