{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Harian Metro: Hati

Posted by Tanpa Nama

Harian Metro: Hati


Tenang & nyaman

Posted: 28 May 2013 08:53 AM PDT

Potpuri sering digunakan bagi menjadikan suasana ­lebih nyaman dan tenang.

Di pasaran terdapat ­pelbagai jenis haruman yang mampu memberi ketenangan sama ada wangian lavender, mawar atau oren yang semuanya memberikan fungsi berbeza.

Selain diletakkan di ruang tamu rumah, potpuri boleh digantung di dalam kereta kemudian ditambah pewangi apabila ­haruman semula ­jadinya sudah mulai hilang.

Menurut pereka hiasan dalaman, Nazruddin Daud, potpuri boleh juga dihasil­kan sendiri menggunakan bahan terbuang seperti bunga telur atau gubahan bunga sebagai perkara asas. Apa yang perlu dilakukan adalah mengasingkan ­bunga atau manik yang terdapat pada bahan terbuang itu untuk dilekatkan pada bahan potpuri.

Foto

ANTARA bahan digunakan untuk membuat potpuri.

Foto

ASINGKAN bunga yang tidak digunakan daripada tangkainya.

Foto

LEKATKAN bunga kertas menjadi satu kelopak comel. Kemudian ikat dengan reben.

Foto

TAMBAHKAN tangkai bunga supaya tidak kosong.

Foto

LEKATKAN bunga yang sudah diasingkan tadi.

Foto

AMBIL reben kemudian jadikan ikatan ringkas seperti dalam gambar.

Foto

TAMBAHKAN haruman mawar supaya potpuri berbau harum.

Foto

SEDIA digantung di dalam kenderaan.


"Selain praktikal, menghasilkannya sendiri dapat memberi kepuasan kepada individu serta memilih haruman yang mereka inginkan. Ia boleh dihasilkan seperti ­mangkuk berisi pel­bagai bunga dan herba kering. Kemudian campur wangian seperti mawar, lavender, chamomile, daun pudina, batang kayu manis dan ­rosemary pada bahan potpuri untuk memberi haruman berpanjangan," katanya.


Selain itu jelas ­Nazruddin, bagi mereka yang ingin mendapatkan bau segar boleh menambah wangian buah seperti limau kering atau kulit ­limau namun pastikan semua bahan benar-benar sudah dikeringkan ­sebelum ­mencampurkannya. Tempatkan potpuri di meja ruang tamu, sudut ruangan atau tempat strategik seperti digantung di dalam kenderaan.

"Selain memilih mangkuk atau cawan sebagai bekas pot­puri, anda juga boleh membuat kantung haruman dengan mengisi bunga kering di dalamnya.

"Kantung ini boleh diletakkan di ruang pengering cucian, laci meja, almari, kotak penyimpan barang atau digantung di ruang tamu rumah. ­Beberapa jenis ­bunga seperti lavender, selain mengharumkan ruangan juga berfungsi sebagai ­pengusir hama," katanya yang menunjukkan cara ringkas dan mudah menghasilkan potpuri daripada bahan terbuang.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/05/28

Panduan kemas dapur

Posted: 28 May 2013 07:23 AM PDT

Mengekalkan kebersihan dapur seharusnya dilakukan sepanjang masa apatah lagi ruang itu sering terdedah kepada pelbagai kotoran terutama ketika memasak.

Segenap ruang perlu dibersihkan termasuk percikan minyak masak yang melekit atau kesan tumpahan makanan di meja, dapur dan lantai selain rak serta almari dapur berhabuk.

Tugas ini memang memenatkan apatah lagi jika memiliki anak kecil malah jika dapur sering digunakan, rutin mengemas seharusnya menjadi lebih kerap.

Berikut beberapa panduan untuk meringankan bebanan kerja mengemas di dapur:

  • Kumpul semua barangan atau peralatan dapur yang jarang digunakan.


    Ini termasuk bekas aiskrim, botol plastik dan peralatan memasak seperti penapis. Masukkan semua barang ke dalam satu kotak. Simpan dalam stor dan jika masih tidak digunakan, buang atau berikan kepada orang lain.

    Selain itu, penggunaan barangan didapur perlu diminimumkan mengikut kesesuaian keluarga.

    Barangan elektrik yang diletak di atas kaunter dapur juga tidak perlu terlalu banyak. Jika barangan terbabit jarang digunakan simpan saja dalam kabinet dapur.

    Dapur biarlah teratur supaya kerja memasak menjadi lebih mudah.

  • Selepas memasak basuh semua peralatan memasak.

    Jangan tangguhkan kerja mencuci hingga habis makan kerana kotoran yang melekat adakalanya sukar dibersihkan.

    Menangguhkan kerja mencuci boleh menambahkan bebanan kerja. Selain itu, sentiasa bersihkan segala kotoran yang terhasil ketika proses memasak. Perlu sentiasa mengelap bahagian yang tercalit kotoran ketika memasak.

    Elakkan sikap suka mengumpul pinggan mangkuk untuk dibasuh. Selagi muat sinki, selagi itulah pinggan mangkuk dikumpul tidak dicuci.

    Jika sentiasa memastikan sinki dapur bersih, anak mudah saja membasuh pinggan mereka selepas makan tanpa disuruh. Begitu juga dengan sampah di dapur. Jangan biarkan sampah hingga berbau dan berulat baru hendak membuangnya.

    Selain itu, tuala dapur dan span juga perlu dipastikan sentiasa bersih. Apabila basah, ia akan membiakkan bakteria tanpa disedari. Basuh tuala dapur dan span setiap minggu menggunakan air panas.

  • Gunakan papan pemotong yang diperbuat daripada kayu keras atau plastik serta tidak mempunyai kesan retakan yang ketara.

    Elak memilih papan pemotong yang diperbuat daripada bahan lembut. Basuh papan pemotong menggunakan air panas, sabun dan berus bahagian kotor. Bersihkan lagi menggunakan campuran peluntur dan air.

    Papan pemotong perlu dibersihkan dengan rapi terutama selepas digunakan untuk makanan mentah seperti makanan laut dan ayam serta sebelum digunakan untuk makanan yang sedia dimakan.

    Jika boleh, tetapkan satu papan pemotong untuk bahan mentah dan satu lagi untuk makanan segera seperti roti dan buah-buahan.

  • Basuh permukaan tin makanan sebelum dibuka untuk mengelakkan kotoran masuk ke dalam makanan. Kemudian bersihkan bilah pembuka tin selepas setiap kali penggunaan.
  • Mesin pengisar perlu dibuka dan dibersihkan selepas digunakan bagi mengelakkan kesan kotoran melekat.
  • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan air suam. Jangan sesekali menggunakan sabun atau bahan pencuci. Artikel ini disiarkan pada : 2013/05/28

    Leave a Reply

    Raja Alias

    Segamat

    Kuantan

    G. Musang

    Trolak

    J. Bahru

    Terengganu

    Mempaga

    A. Setar

    Jengka

    Sahabat