{WARGA FELDA}

WARGA FELDA Blog | Created By Www.BestTheme.Net

Senarai Blog Saya

Kosmo Online - Kesihatan

Posted by Awanama

Kosmo Online - Kesihatan


Saluran darah retina mudah pecah

Posted:

Saluran darah retina mudah pecah

Saluran darah retina mudah pecah

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN
afzan.kasiman@kosmo.com.my


MENURUT Sim Ee, diabetes menjadi punca saluran darah pada retina dan bebola mata menjadi lemah, mudah bocor dan tersumbat


KAJI Selidik Kesihatan dan Morbiditi Nasional (NHMS) menunjukkan kira-kira 2.6 juta rakyat Malaysia menghidap diabetes pada 2012.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hasan Abdul Rahman, bilangan pesakit diabetes di Malaysia meningkat sebanyak 31 peratus dalam tempoh lima tahun berbanding pertambahan 11.6 peratus pada 2006 bagi setiap orang dewasa berumur 18 tahun dan ke atas.

Pada masa ini, dianggarkan terdapat lebih 5.6 juta pesakit diabetes di negara ini dan 25 peratus daripada jumlah itu mengalami komplikasi kaki yang serius dan memerlukan penjagaan luka yang betul.

"Ramai pesakit diabetes sedar betapa pentingnya penjagaan luka di kaki kerana mahu mengelak ia dipotong. Namun ramai yang tidak menyedari bahawa risiko diabetes bukan sekadar lumpuh kaki.

"Mereka juga berisiko untuk mendapat retinopati diabetes penyebab buta," ujar Pakar Optamologi, Pusat Perubatan Tropicana di Petaling Jaya, Dr. Khor Sim Ee.

Jelas beliau, retinopati diabetes adalah gangguan pembuluh darah di retina mata pesakit diabetes melitus. Kerosakan tersebut berlaku disebabkan komplikasi penyakit diabetes yang boleh menyebabkan penglihatan mata merosot dan membawa kepada buta jika pesakit tidak mendapatkan rawatan sewajarnya.

"Ramai pesakit muda tidak begitu mementingkan kesihatan mata sedangkan ia merupakan penyebab utama kebutaan bagi golongan belia yang baru bekerja," katanya.

"Kebanyakan pesakit mula mengalami retinopati ini selepas 20 tahun menghidap diabetes.

"Akibat daripada komplikasi tersebut, saluran darah pada retina dan bebola mata menjadi lemah, mudah bocor dan tersumbat.

"Kebocoran tersebut mengakibatkan lemak, air dan darah memasuki retina sekali gus menjadikannya bengkak.

"Keadaan bengkak ini pula menjadi punca pandangan pesakit kabur. Ada masanya saiz serta bentuk objek yang dilihat berubah-ubah.


PEMERIKSAAN awal dapat menyelamatkan mata daripada buta sepenuhnya.


Bocor

"Jika keadaan ini berterusan, pesakit akan mendapati pandangan mereka diganggu oleh bintik-bintik hitam," jelasnya.

Tambah Sim Ee, disebabkan komplikasi diabetes juga, kesihatan mata mula menyusut. Retina akan kekurangan oksigen dan zat-zat yang diperlukan untuk kekal sihat.

"Memandangkan adanya permintaan oksigen dan zat pada retina, saluran darah baharu akan tumbuh di permukaan retina untuk menampung kekurangan itu.

"Malangnya, saluran darah baharu tersebut bersifat kurang matang. Dindingnya mudah pecah dan pendarahan berlaku di belakang mata. Akibatnya, penglihatan menjadi kabur.

"Secara fizikalnya keadaan mata tidak berubah. Ia kelihatan seperti mata normal.

"Disebabkan itu, setiap pesakit diabetes perlu menjalani pemeriksaan mata.

"Bagi pesakit peringkat pertama, iaitu penghidap diabetes kanak-kanak dan remaja, mereka perlu menjalani pemeriksaan ini selepas lima tahun didiagnosis menghidap penyakit ini. Ini kerana kesan komplikasi tidak dapat dikenal pasti pada lima tahun pertama.

"Bagi pesakit diabetes peringkat dua yang melibatkan penghidap berusia 30 tahun ke atas, mereka harus menjalani ujian saringan ini sebaik sahaja disahkan mendapat diabetes," katanya.

Jika mereka tidak mendapatkan rawatan awal dan keadaan mata sudah teruk, Sim Ee menambah, parut akan terhasil pada retina mata.

"Ini menyebabkan urat saraf lekang daripada lapisan dalam mata dan membentuk glaukoma yang juga punca kebutaan.


OBESITI dikaitkan dengan penyakit diabetes.


Tidak boleh ditukar

"Jika pesakit datang awal, sekurang-kurangnya kita boleh memberi rawatan untuk mengekalkan penglihatan yang ada.

"Jika sudah terlewat, retina yang rosak teruk tidak boleh diselamatkan lagi. Pesakit akan berdepan masalah buta seumur hidup kerana retina tidak boleh ditukar atau ditransplan, tidak seperti kornea," jelasnya.

Bagi pesakit retinopati diabetes, ada beberapa kaedah rawatan untuk menyelamatkan mata mereka.

Antaranya, rawatan laser. Kaedah ini dapat membantu mengawal penyakit daripada merebak ke peringkat yang lebih serius.

"Pesakit juga boleh mendapatkan rawatan suntikan ubatan tertentu. Selain itu, pembedahan boleh dilakukan untuk membuang darah, lemak dan air yang bergenang di dalam bebola mata.

"Pesakit diabetes perlu tahu, selain risiko kehilangan kaki, mereka juga berdepan dengan risiko komplikasi mata kalau mereka tidak mengawal penyakit tersebut dengan baik.

"Risiko ini tidak boleh dihilangkan namun dengan pengawalan yang baik, risiko tersebut dapat dilambatkan perkembangannya.

"Sekiranya seseorang itu patuh kepada arahan doktor, dia mungkin mengambil masa selama 10 tahun sebelum kerosakan retinanya beralih dari peringkat permulaan ke pertengahan.

"Namun, jika pesakit tersebut tidak begitu menjaga kesihatannya, tidak mustahil dalam tempoh lima tahun, dia akan buta," katanya.

Tekanan tambah kolesterol jahat

Posted:

Tekanan tambah kolesterol jahat

Tekanan tambah kolesterol jahat

TEKANAN di tempat kerja seringkali tidak digemari malah ia juga boleh menyebabkan peningkatan kadar kolesterol jahat.

Pakar pemakanan dari Hospital Victoria de la Virgen di Malaga, Sepanyol, Carlos Catalina, berkata hasil penyelidikan terhadap 90,000 pekerja di negara itu mendapati, sebahagian besar pekerja yang menghadapi tekanan berpotensi mendapat sakit jantung, diabetes dan darah tinggi.

"Malah, ia juga punca tahap kolesterol baik dalam tubuh seseorang turun secara drastik," terang Catalina.

Namun, simptom ini diperoleh jika pekerja terbabit tertekan untuk tempoh masa yang panjang. Penyelidikan ini juga tidak menerangkan profesion dan situasi kerja sebenar yang menjadi punca kolesterol jahat itu meningkat.

Kebaikan anak dijaga kedua-dua ibu bapa

Posted:

Kebaikan anak dijaga kedua-dua ibu bapa

Kebaikan anak dijaga kedua-dua ibu bapa

BAYI yang dijaga oleh kedua-dua ibu bapa lebih pintar semasa membesar. - Gambar hiasan.


ZURIAT yang dijaga oleh kedua-dua ibu bapa lebih pintar berbanding hanya ibu atau bapanya sahaja.

Penemuan ini berdasarkan penyelidikan yang dilakukan oleh sekumpulan pakar dari Universiti Calgary, Kanada ke atas tikus makmal.

Menurut ketua penyelidik, Dr. Samuel Weiss, sel otak anak tikus makmal yang dijaga kedua-dua induknya lebih cepat berkembang berbanding jika dijaga oleh salah satu induk haiwan tersebut.

"Semasa masih kecil, haiwan ini mendapat lebih perhatian termasuk soal kesihatan. Perasaan sayang ini menjadi faktor terbesar yang membantu tahap kecerdasan," terang Weiss.

Dalam jangka masa panjang, ia membantu kestabilan anak tikus itu. Namun, ujian ini belum terbukti terhadap manusia dan ia memerlukan penyelidikan lanjut.

Leave a Reply

Raja Alias

G. Musang

J. Bahru

Terengganu

A. Setar